Go to main navigation
syriska-barn-2.jpg

Flyktingbarn från Syrien i läger i norra Libanon.

Foto: Zak Brophy/IPS

nyhet

Värsta året hittills för Syriens barn

Minst 652 barn dog och 850 barn tvingades strida under konflikten i Syrien förra året. Det är det värsta året hittills för Syriens barn. I dag är det sex år sedan protesterna mot Bashar al-Assad inleddes.

– Lidandet saknar motstycke. Miljoner barn i Syrien attackeras dagligen, deras liv vänds upp och ner. Vartenda barn är märkt för livet, det får horribla konsekvenser för deras hälsa, deras välmående och deras framtid, säger Unicefs chef för Mellanöstern och Nordafrika, Geert Cappelaere.

Kriget i Syrien har pågått i sex år. Antalet barn som dödades förra året ökade med 20 procent jämfört med året innan. Det innebär att 2016 var det värsta året för de syriska barnen sedan kriget inleddes. Av de 652 barnen dödades 255 i eller nära en skola, enligt Unicef.

Antalet barn som skadades eller som rekryterades som barnsoldater ökade markant under förra året. Fler än 850 barn uppges ha rekryterats för att strida, mer än dubbelt så många jämfört med 2015. Enligt Unicefs uppgifter används flera av barnen vid frontlinjer och i extrema fall som bödlar, som fängelsevakter och vid självmordsattacker.

Nästan 6 miljoner barn är beroende av humanitär hjälp. Särskilt svårt har de 2,8 miljoner barn som befinner sig i svåråtkomliga områden, och allra svårast har de barn som bor i belägrade områden och som nästan är helt avskurna från humanitär hjälp, uppger Unicef.

– Samtidigt hör vi om otroliga historier där barn tagit sig över frontlinjer i Syrien för att skriva sina slutprov. De kämpar envist för sitt lärande, bland annat i underjordiska skolor, säger Geert Cappelaere.

Förutom bomber, beskjutningar och explosioner dör barn numera också av sjukdomar som tidigare kunde botas, eftersom möjligheten till sjukvård i flera områden numera är helt avskuren.

Unicef betonar att det är svårt att få en fullständig bild av situationen för barnen eftersom flera delar av landet är avskurna från humanitär hjälp. Många barn tvingas växa upp alldeles för fort och tvingas arbeta eller gifta sig i förtid. Miljoner barn har drivits på flykt, i vissa fall upp till sju gånger. Enligt beräkningar lever 2,3 miljoner barn som flyktingar i Turkiet, Libanon, Jordanien, Egypten och Irak.

Zak Brophy/IPS

Mikael Färnbo