Go to main navigation
Ghoufran, 8, och Rokaya, 11. Barn syrien libanon

Ghoufran, 8, och Rokaya, 11, i norra Libanon har undgått vräkning, men tvingats flytta flera gånger på grund av stigande hyror.

Foto: Björn Widmark

NYHET

“Vart ska vi ta vägen?” frågar vräkta flyktingar

Över tre tusen barn riskerar att stå utan hem i vinter efter att Libanon vräker syriska flyktingar. Rädda barnen kallar det “ett brott mot Barnkonventionen”.

I oktober knackade lokala myndigheter på dörren till Tareks lägenhet i förorterna till Libanons huvudstad Beirut. Med hänvisning till Libanons hårda arbetslagar vräktes han, hans fru och hans elva månader gamla bebis.

– De sade till oss att syrier inte var välkomna i området. Jag kunde inte föreställa mig att tvingas ut mitt i natten som de andra, så jag behöll min värdighet och flyttade självmant, säger han till Rädda Barnen.

Tareks familj var inte den enda som vräktes. Sex tusen andra syriska flyktingar, varav över tre tusen bedöms vara barn, har också fått sina boenden uppsagda. Enligt Allison Zelkowitz, landschef vid Rädda Barnen i Libanon, så bryter det mot FN:s barnkonvention som Libanon har undertecknat.

– Dessa barn är redan traumatiserade. De har flytt krig och lämnat sina hem och sina vänner. Att bli rotlös ännu en gång gör att det blir allt svårare att föreställa sig en ljus framtid, säger Allison Zelkowitz.

Vräkningsanktioner som denna utanför Beirut har rapporterats tidigare, både i Bekaadalen och i norra Libanon.

Vräkningarna ökar

Trots att det fortfarande är osäkert i Syrien hörs nu allt fler röster som kräver att de 1,5 miljoner flyktingar som Libanon tagit emot ska återvända. Framträdande politiker menar att Libanon inte längre klarar trycket från en så stor flyktingpopulation. Under libanesisk lag får syriska flyktingar bara arbeta inom några få yrken, som städning, reperationer eller jordbruk. Polisen hävdar att vräkningarna beror på att flyktingarna saknar arbetstillstånd.

Enligt Rädda Barnen har antalet vräkningar ökat sedan flera högt uppsatta politiker spätt på den aggressiva retoriken – och barnen är de som är mest utsatta.

– Fler av barnen riskerar att behöva sluta i skolan och tvingas börja arbeta redan vid tolv eller tretton års ålder och andelen flickor som blir bortgifta ökar, för att det ses som det mest säkra alternativet, säger Zelkowitz.

I takt med att den libanesiska ekonomin försämras så tvingas fattiga libaneser konkurrera om de yrken som tidigare varit reserverade för syrier, vilket ökar spänningarna mellan de två grupperna.

Mouin Merhebi, som är minister med ansvar för flyktingfrågan, menar att spänningarna mellan libaneser och syrier riskerar att eskalera om Libanons regering inte får mer stöd från omvärlden.

– Situationen är som en tidsinställd bomb. Det internationella samfundet borde bidra mer till grundläggande saker som infrastruktur om de vill hjälpa det syriska folket, säger Merhebi till OmVärlden.

Björn Widmark

Fotnot: Tarek heter egentligen något annat