Go to main navigation
rohingyaflyktingar.jpg

Rohingyer på flykt, framme i Cox's Bazaar i Bangladesh.

Foto: Hafiz Johari / Shutterstock

NYHET

FN stoppar all mathjälp till rohingyafolket

Matkrisen i västra Burma förvärras och hundratusentals människor drabbas när FN:s World Food Programme tvingas upphöra med sin distribution av mat.

Sedan mitten av juli har World Food Programme inte kunnat leverera mathjälp till behövande, mestadels människor från det muslimska rohingyafolket, i norra Rakhinestaten på grund av militärens operationer. Nu meddelar WFP att säkerhetsläget tvingat dem att också upphöra med sin verksamhet i centrala Rakhine.

Läs mer: ”Allt mer hotfullt mot hjälparbetare i Burma”

”Detta innebär att 250 000 människor, däribland internflyktingar och andra sårbara grupper, lämnas utan regelbunden mathjälp” skriver WFP i ett uttalande.

Som OmVärlden tidigare rapporterat uppskattas över 80 000 barn i området lida av undernäring.

– Många av de här barnen kommer att dö om de inte kan få den näring de behöver. Situationen är akut, säger Matthew Smith, chef för organisationen Fortify Rights som bevakar mänskliga rättigheter i Burma.

60 000 på flykt

WFP:s beslut att upphöra med matbistånd kommer efter veckor av eskalerande våldsamheter i Rakhinestaten, där den burmesiska militären genomför vad man beskriver som ”utrensningsoperationer” mot grupper av militanta rohingyer. Samtidigt kommer otaliga rapporter om attacker och övergrepp på civila rohingyamuslimer, och enligt FN har omkring 60 000 rohingyer flytt över gränsen till Bangladesh de senaste två veckorna.

Läs mer: Burmas rohingyamuslimer dör utan hjälp

Den burmesiska regeringen har vid upprepade tillfällen anklagat hjälporganisationer för att bistå terrorister och för att inte göra tillräckligt för att se till att deras hjälpsändningar inte faller i händerna på militanta rohingyer. Detta har i sin tur lett till en ökad fientlighet mot hjälparbetare och ett mycket tuffare arbetsklimat för utländska organisationer i Rakhine.

Axel Kronholm