Go to main navigation
mugabe.jpg

President Mugabe har inte stort förtroende i rollen som FN-ambassadör.

Foto: Al-Jazeera CC BY 2.0

NYHET

WHO ångrade beslutet att utnämna Robert Mugabe till ambassadör

Zimbabwes 93-åriga president fick ett nytt jobb – och förlorade det ett par dagar senare. Vad hände egentligen?

Nyligen utsågs Zimbabwes 93-årige president, Robert Mugabe, till goodwillambassadör för FN:s Världshälsoorganisation, WHO. Rollen skulle innebära att Mugabe skulle bli en förkämpe i kampen mot icke-smittbara sjukdomar, alltså kroniska sjukdomar som stroke, cancer och diabetes.

Efter utnämningen riktades skarp kritik mot WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, eller doktor Tedros som han kallar sig själv. Dr. Tedros – som är den första personen med afrikanskt ursprung att sitta på posten som generaldirektör – har nu omvärderat och tagit tillbaka utnämningen.

Kritiker menar att utnämningen överraskar särskilt på grund av hur Mugabes regering underminerat sina medborgares demokratiska rättigheter. Zimbabwe är dessutom bankrupt – statligt anställda får inte sina löner utbetalda och den allmänna sjukvården har kollapsat under hans styre.

Det finns många spekulationer kring orsakerna till utnämningen. En av dem är att Dr. Tedros, som före detta utrikesminister för den etiopiska regeringen, är van vid att arbeta nära och hantera auktoritära ledare.

Under Dr. Tedros tid som Etiopiens hälsominister från 2005 till 2012 bidrog han till stora positiva förändringar i Etiopien. Barna- och mödradödligheten minskade med 60 procent och han lyckades sprida sjukvårdssystemet långt ut på Etiopiens landsbygd.

Men den etiopiska regeringen anklagas regelbundet för inblandning i människorättsbrott – efter att Dr. Tedros blev utrikesminister 2012 har han för vissa varit ett ansikte förknippat med tortyr och förtryck av regimens kritiker. Han anklagas dessutom för att ha varit delaktig i att mörklägga ett kolera-utbrott i Etiopien, ett direkt brott mot WHO:s regler.

Innan Dr. Tedros ångrade utnämningen av president Mugabe så twittrade han om att han lyssnat till kritiken mot beslutet i samråd med Zimbabwes regering. Mindre än ett dygn senare släppte WHO ett pressmeddelande om att de upphävde beslutet.

“Jag är fortsatt övertygad om att vi måste samarbeta med alla länder och deras ledare för att försäkra att alla har tillgång till den sjukvård de behöver”, skriver Dr. Tedros i uttalandet.

Zimbabwe och Robert Mugabe, en av världens längst sittande presidenter, går mot val nästa år. Mugabe har annonserat att han tänker ställa upp och en vinst skulle göra honom till en nästan hundra år gammal president. Om han skulle dö under sin regeringstid kan en efterträdare utnämnas utan ett demokratiskt val.

Björn Widmark