Go to main navigation
Nordkorea

Den hårda jargongen mellan Nordkorea och USA är en av många pågående konflikter 2018.

Foto: Pixabay

LISTA

10 konflikter att hålla koll på 2018

Varje år listar International Crisis Group 10 konflikter som världen bör hålla extra koll på under året. Här är hela listan! 

1. Nordkorea

Nordkoreas kärnvapenprogram, och den hårda retoriken mellan landet och USA, oroar en hel värld. Kim Jong Un har den senaste tiden visat beslutsamhet att utveckla sitt kärnvapenprogram, trots att det bryter mot FN-resolutioner, för att upprätthålla sin maktposition både inom och utanför landets gränser. USA med Trump i spetsen sänder mixade signaler om diplomati som möjlig väg att gå, enligt International Crisis Group (ICG), men har nyligen gått med på att ha ett möte med Kim Jong Un.


Foto: Wikimediacommons

2. USA-Saudi-Iran
Rivaliteten mellan dessa länder kommer kanske nå nya höjder 2018. Iran och Saudiarabien är två mäktiga grannländer som länge varit rivaler, något som trappats upp de senaste åren. USA har samtidigt tagit en mer aggressiv roll gentemot Iran och tar saudiernas parti vilket visar sig genom bland annat sanktioner mot Iran. Varningssignalerna är många, enligt Crisis group.


Foto: DFID Burma

3. Bangladesh & Burma
Burma, ett land som genomgått stora demokratiska förändringar har tagit flera steg tillbaka. De brutala militära attackerna mot rohingyier har fördömts och blivit kallade ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”. Det stora antalet flyktingar som Bangladesh tagit emot sätter ytterligare press på relationerna i regionen. Över en halv miljon rohingyer har flytt till Bangladesh sedan augusti 2017.

Läs mer om konflikten i Burma här.


Raserad byggnad i Saada, Jemen. Foto: Wikimediacommons

4. Jemen 
En konflikt som varat i nästan tre år och som pågår i skymundan av den i Syrien. Kriget i Jemen kantas av svält, kolerautbrott och miljontals internflyktingar och kan förvärras ytterligare under 2018. Över 20 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.


Foto: US Army

5. Afghanistan 
Kriget mot talibanerna i Afghanistan ser ut att intensifieras under året. Även här är USA involverade och landets nya Afghanistan-strategi verkar nästintill enbart handla om militära angreppssätt, enligt ICG. Civilbefolkningen drabbas hårt av flyganfall från både afghanska och amerikanska trupper samtidigt som talibanerna har utökat sitt territorium och den islamska staten har börjat få fäste.  


Foto: Mil.ru

6. Syrien

Ett sju år långt krig som är långt ifrån är över. Syrien har blivit en arena för maktutspel av konfliktens aktörer och läget är fortsatt osäkert. I februari trappades konflikten återigen upp i och med regimens bombningar av östra Ghouta. Över fem miljoner har flytt från Syrien och fler än sex miljoner är på flykt inom landet.  

Läs mer om en värld på flykt här.


Rebellsoldater utanför Gao, Mali. Foto: AP Photo/Baba Ahmed

7. Sahel-regionen 
Här sträcker sig ett band av svaga stater som kämpar med interna konflikter, våld från jihadister och konkurrens om smugglingsrutter. Det skiljer sig såklart väldigt mycket från land till land hur konflikterna ser ut men gemensamt för flera är att landets ledare ofta möter våld med våld och att det saknas politiska strategier.

(Sahel-regionen består av norra Senegal, södra Mauretanien, Mali, Burkina Faso, södra Niger, nordöstra Nigeria, Tchad och Sudan). 


Foto: Kongo-Kinshasas president Joseph Kaliba/Wikimediacommons

8. Kongo-Kinshasa 
Den humanitära krisen i Kongo-Kinshasa är bland världens värsta. Samtidigt gör president Joseph Kaliba allt för att behålla sin makt vilket förvärrar krisen ytterligare. Missnöjet hos allmänheten växer vilket har lett till protester i städerna där demonstranter skingrats med våld. I andra delar av landet sprider sig väpnade konflikter mellan militär och en myriad av rebellgrupper.

Läs mer om konflikten i Kongo-Kinshasa här. 


Foto: Ministry of Defense of Ukraina/Flickr

9. Ukraina

Konflikten i östra Ukraina har krävt tusentals liv och lett till en pågående humanitär kris. Samtidigt briserar korruptionsskandaler och relationerna mellan Ryssland och Väst står och svajar. Befolkningen i Ukraina börjar förlora tron på lagar, institutioner och politiska ledare.

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=Oyqm97d4Ydk

10. Venezuela 
Hotet mot demokratin i Venezuela förstärktes under 2017 när president Nicolás Maduro tog ett starkare grepp om makten samtidigt som landets ekonomiska utveckling rasade i botten. Någon opposition finns knappt att tala om längre. Demonstrationer har lett till över 100 dödsfall. Matbrist, ett hälsosystem som kollapsar och allt grövre kriminalitet spär på oroligheterna. 

Louise Gårdemyr