Go to main navigation
boycott-israeliproducts.jpg

Inte poppis att verka för en bojkott av israeliska produkter – nu blir det inreseförbud för utländska organisationer som stödjer kampanjen.

Foto: CC BY-SA 2.0

NYHET

Utländska organisationer nekas inresa till Israel – norsk biståndsarbetare utvisad

Morroccanoil, vatten, ost eller dadlar? De som förespråkar en bojkott av varor från Israel stoppas nu från att komma in i landet – och i lördags utvisades en norsk biståndsarbetare.

I helgen offentliggjorde Israel att 20 organisationer får inreseförbud. Under lördagen nekades också Liv Snesrud, tidigare landchef för Norwegian Church Aid att komma in. Hon anklagas för att ha ansökt om visum till medarbetare under falska förespeglingar, vilket har beskrivits som "olovlig invandring". Detta bestrids av organisationen som nu kräver en förklaring.

Liv Snesrud har arbetat med EAPPI-programmet som arbetar med mänskliga rättigheter på Västbanken där frivilliga följeslagare eskorterar exempelvis barn till skolan eller byar som ligger nära bosättningar, och vittnar om trakasserier och brott mot folkrätten på ockuperade områden. 

I helgen besökte också norska utrikesministern Ine Erikson Soreid premiärminister Benjamin Netanayhu och president Reuvlen Rivlin, som tackade Norge för att sitt arbete mot antisemitism och för att inte stödja bojkotten mot landet.

Den norske utrikesministern ska ha tagit upp att biståndsarbetaren nekats inresa och kritiserat svartlistningen av organisationer, enligt Biståndsaktuelt.

"Vi går från försvar till attack. Bojkottningsorganisationerna ska veta att staten Israel kommer att agera mot dem och inte släppa in dem på vårt territorium för att skada våra medborgare", kommenterar säkerhetsminister Gilad Erdan i ett skriftligt uttalande när svartlistningen av organisationerna blev känd.

En lista med namn på aktuella personer kommer att skickas till landets gränskontroller, enligt tidningen Haartez.

Organisationerna kritiseras för att stödja en bojkott mot israeliska varor och tjänster och för att ”sätta press på andra organisationer, institutioner och länder för att få dem att bojkotta landet".

Människorättsorganisationer menar att Israel försöker kontrollera åsikter i landet, och konstaterar att Israel redan kontrollerar vem som får åka till Västbanken, och Gaza, med undantag för gränsen mellan Egypten och Gaza.

Inreseförbud blev lag

I mars i år antog Knesset en lag som gav inreseförbud till utlänningar som uppmanar till bojkott av Israel, oavsett om de är av ekonomisk, kulturell eller akademisk art.

Kampanjen för bojkott, desinvestingar och sanktioner, (BDS), propagerar just för att konsumenter inte ska köpa israeliska produkter så länge som ockupationen pågår. Desinvesteringar syftar till att påverka företag, banker och andra att inte stödja ockupationen och sanktionerna innebär att få till politiska verktyg, som exempelvis handelshinder.

2014 hamnade kolsyreprodukten Soda Stream i hetluften när filmstjärnan Scarlett Johansen gjorde reklam för företaget. Skådespelaren har efteråt sagt att hon inte ångrar annonserna för Soda Stream, trots att hon varit medveten om fabrikerna låg i bosättningen Ma'ale Adumim och däremed bröt mot folkrätten. Biståndsorganisationen Oxfam avslutade sitt samarbete med filmstjärnan. Soda Stream valde senare att flytta sin fabrik och försäljningen sjönk i USA, enligt en artikel i Washington Post.

Ursprung svårt att upptäcka

Skönhetsprodukter som Ahava och Morrocanoil är exempel på bosättarprodukter som nämns på hemsidan för kampanjen. En del produkter tillverkas på ockuperade områden eller använder råvaror från Västbanken, enligt kampanjen, som också menar att varor märks om, för att ursprung ska bli svårare att härleda.

De största marknaderna för israeliska varor är USA, Hong-Kong och Storbritannien. EU beslöt 2015 att produkter tillverkade på ockuperad mark ska märkas.

Nu vill alltså Israel förbjuda organisationer som verkar för bojkott. Ett möjligt undantag kan göras för de som arbetar med humanitära frågor, skriver Haaretz.

Däremot kommer organisationer eller andra som är kritiska mot Israel generellt inte att hindras inresa. Förbudet ska i huvudsak riktas mot seniora medarbetare eller aktiva förespråkare för bojkott. Ett exempel som nämnts är ledaren för brittiska Labour, Jeremyn Corbyn, beskyddare för en av de 20 utpekade organisationerna, The Palestine Solidarity Campaign, men hans privata hållning i frågan är dock oklar.

”Israel vill förödmjuka det ökande antal judar som kämpar för frihet och rättvisa för alla i Israel och Palestina, men det kommer inte att fungera”, skriver Rebecca Vilkomerson, chef för Jewish Voice for Peace, i en krönika. Hon menar att BDS-kampanjen är en fredlig metod för att stå upp mot orättvisor och ockupationen.

De organisationer som fått inresförbud kommer från USA, Chile, Sydafrika och flera europeiska länder. Här finns exempelvis svenska Palestinagruppen och amerikanska AFSC (American Friends Service Committee), som tilldelats Nobels fredspris.

Ylva Bergman