Go to main navigation
southsudan.jpg

Internflyktingläger utanför Juba i Sydsudan, 2017. Av de 300 extra miljonerna går 50 miljoner till krisen i Sydsudan.

Foto: Shutterstock.com

NYHET

Sida ger mer bistånd till världens tio värsta kriser

Jemen räknas för andra året i rad som världens värsta humanitära kris. Nästan hela befolkningen är i behov av stöd, varav åtta miljoner befinner sig på svältgränsen. Nu ger Sida 300 miljoner kronor extra till världens tio värsta kriser.

Antalet människor i behov av humanitärt stöd i världen har fördubblats på tio år. Enligt FN handlar det i dag om drygt 134 miljoner människor. Värst är läget i Jemen som för andra året i rad räknas som världens värsta humanitära kris.

– Många är i behov av akuta humanitära insatser som exempelvis evakuering ut ur krigshärjade städer och sedan temporärt boende och skydd. Vårt stöd går också till snabb tillförsel av mat och vatten till människor som på grund av kriget förlorat hela sitt matförråd. Det är också viktigt att snabbt ge stöd till mobila hälsokliniker och akut sjukvård för skottskadade i krig eller svårt undernärda barn som inte fått tillräckligt med mat på veckor, säger Susanne Mikhail Eldhagen, biträdande chef på Sidas humanitära avdelning.

Miljoner riskerar svält

Den pågående offensiven i staden Hodeidah väntas få långtgående konsekvenser då två strategiska hamnar riskerar att blockeras vilket stoppar införseln av mat och förnödenheter, samt nära hälften av bränsleimporten. Redan nu beräknas att 22 av landets 29 miljoner invånare är i behov av hjälp, varav närmare åtta miljoner människor befinner sig på gränsen till svält.

Det här tredje gången i år som Sida beslutar om extra humanitärt stöd. I början av året fördelades drygt 2,3 miljarder på 15 större och 15 mindre kriser. Under våren beslutade Sida att betala ut ytterligare 305 miljoner till kriser där situationen förvärrats, som fallet med Rohingya-flyktingarna i Bangladesh, Sudan, Syrien-krisen men också till den svåra matbristen i Västafrika, i länderna Tchad, Mali, Mauretanien, Kamerun och Burkina Faso.

Nu handlar det om 300 miljoner kronor i ytterligare stöd till de tio värsta kriserna i världen. Det innebär stöd till Jemen, Sydsudan, DR Kongo, Etiopien, Nigeria, Centralafrikanska Republiken, Afghanistan och Irak samt kriserna i Syrien och Burundi.

Mikael Färnbo