Go to main navigation
26993568_2189550321059877_3526175724629467242_n.jpg

Rädda barnens kontor i Jalalabad har utsatts för en brutal attack. Strax intill ligger också Svenska Afghanistanskommitén.

Foto: Svenska Afghanistan Kommittén

NYHET

Afghanistan: Rädda Barnens kontor attackerat – personalen var där

Den dödliga attacken mot Rädda Barnens lokaler i Jalalabad, Afghanistan chockar biståndsorganisationer, i en tid när de blivit måltavlor i krig och interna konflikter.

På onsdagsmorgonen detonerade en självmordsbombare en sprängladdning utanför Rädda Barnens kontor i Jalalbad, Afghanistan. Fyra personer uppges ha dödats och minst 25 har skadats. 

Efter bilbomben kastades granater mot byggnaden och fyra beväpnade män stormade kontoret. Skolbarn och boende flydde området när de afghanska säkerhetsstyrkorna omringade byggnaden.

– Målet var Rädda Barnen, säger Attaullah Khogyani, talesperson för de afghanska säkerhetsstyrkorna till Reuters.

Det uppskattas ett det fanns ett 40-tal av personalen på plats när attacken skedde, men för tillfället inga svenskar. Personalen kunde gömma sig i säkra rum, enligt Rädda Barnen.  

Hur ser ni på att attacken riktar sig mot enskilda organisationer, som varit mer förskonade tidigare?

– Vi har sett en förändrad hotbild de senaste åren där även organisationer som Rädda Barnen är måltavlor i väpnade konflikter, säger Carl Lagerqvist, pressekreterare på Rädda Barnen. 

Tolkar ni attacken som riktad mot ert arbete med barn, utbildning av flickor?

 – Det är för tidigt att säga något om det, säger Carl Lagerqvist som inte vill kommentera vidare vilka åtgärders som tagits för att säkra personalen.

– Vi är chockade, upprörda oroade över att vit flagg inte gäller längre och humanitära organisationer inte kan jobba på det sättet som man gjorde för fem år sedan, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen till Ekot.

Mohammed Amin, som var inne på området som utsattes för attacken och säger till AFP från sin sjuksäng:

–  Vi sprang undan för att söka skydd, jag såg en av de beväpnade attackera huvudgrinden med granter för att komma in på. Jag hoppade ut genom fönstret.

I närheten av Röda Korset kontoret finns också Svenska Afghanistankommittén.

– Vårt regionkontor ligger intill och all vår personal är i säkerhet. Vi har uppgifter om materiella skador på vårt kontor men det är för tidigt att säga mer än så just nu, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittéen och tillägger att all personal är i säkerhet och att organisationen hela tiden bevakar situationen i landet.

Hur ser Afghanistankommittén på attackerna mot enskilda organisationer?

– Vi beklagar attacken mot Rädda Barnen i Jalalabad och våra tankar går till dem. Enligt våra uppgifter är det i nuläget inte klart om Rädda Barnen var den faktiska måltavlan eller inte. Tittar vi tillbaka på förra året så kan vi exempelvis nämna attacken mot Röda Korset i provinsen Jowzjan i februari och mot Operation Mercy i Kabul i maj. Så visst är det så att NGO:s varit utsatta för våldsdåd även tidigare. Det är så klart både sorgligt och oroväckande eftersom det i förlängningen går ut över den afghanska civilbefolkningen.

Röda korset har dragit ner på sin verksamhet

Det upptrappade våldet i Afghanistan har fått Internationella Internationella Rödakors-kommittén (ICRC) att dra ner på sin verksamhet i landet.

Men Rädda Barnen kommer att återuppta sin verksamhet så snart som möjligt.

I helgen dödades ytterligare 22 personer, varav flera utlänningar, när ett lyxhotell i Kabul stormades av talibaner. Ett flertal bombdåd har inträffat mot strategiska mål den senaste tiden. I december tog terrorgruppen IS på sig ansvaret för attacken mot underrättelsetjänstens byggnad.

2016 inträffade 158 attacker mot humanitära mål runt om i världen, 101 biståndsarbetare dödades, 98 skadads och 89 kidnappades, enligt en ny rapport.

Sydsudan är det område som är värst drabbat följt av Afghanistan, Syrien, Kongo-Kinshasa (DRC) , Somalia och Jemen. Ansvariga för attackerna är både statliga aktörer som Ryssland, USA och Afghanistan och icke-statliga aktörer som terrorgrupper och stridande parter.

De flesta attackerna mot biståndsarbetare förblir olösta och utan att ansvariga ställs inför rätta, enligt rapporten.

Enligt BBC har terrogruppen IS tagit på sig attacken. Olika meddelande har gått ut via IS propagandakanaler där de tagit på dådet och där Svenska Afghanistankommitén nämns specifikt, bland annat fanns (felaktigt) uppgift om att organisationen ska ägnat sig åt att omvända muslimer, även utbildning av kvinnor angavs som skäl.

Ylva Bergman

Artikeln har uppdaterats i efterhand med antal offer och nytillkomna uppgifter.