Go to main navigation
afghanistan val 2018.jpg

Valaffischer i huvudstaden Kabul dagarna före parlamentsvalet.

Foto: Haji Mohammad/SAK

NYHET

Många i Afghanistan trotsade våldet för att rösta

Helgens parlamentsval i Afghanistan var kaotiskt och blodigt, men kunde ändå slutligen genomföras efter tre år av förseningar.

Förväntningarna på helgens val i Afghanistan var mycket låga. Talibanerna och Islamiska staten hade svurit att stoppa valet. Flera vallokaler attackerades också runtom i landet. I huvudstaden Kabul dödades åtminstone 18 personer i en självmordsattack mot en vallokal i lördags. Enligt nyhetsbyrån AFP dödades eller skadades närmare 170 personer  under helgen.

I bland annat Kandahar och Ghanzi ställdes valet in av säkerhetsskäl. Klas Bjurström från Svenska Afghanistankommittén säger att det förstås skadar valets legitimitet.

– Talibanerna lyckades störa processen och därmed också sänka legitimiteten för valet. Samtidigt kunde de inte stoppa valet helt och det var ändå väldigt många som gick och röstade, säger han.

Ett preliminärt valresultat ska presenteras i november och senast den 20 december är det tänkt att ett slutgiltigt resultat ska vara färdigt. Det är dock sådant som brukar skjutas upp – själva valet var från början planerat till 2015.

Valkommissionen uppgav i ett tidigt skede att så många som tre miljoner människor ska ha röstat, av ungefär nio miljoner registrerade väljare. Det är dock omstridda siffror.

Möjligt generationsskifte

Valet gäller det afghanska underhuset, även kallat wolesi jirga, som är landets lagstiftande församling. De 250 ledamöterna väljs direkt från 34 provinser vars mandat fördelas efter befolkning. Drygt 25 procent av platserna är reserverade för kvinnor och 10 mandat är vigda åt nomadfolk. Av cirka 2500 kandidater som ställde upp i valet var 417 kvinnor.

Afghanistan har en ung befolkning – ungefär hälften är 15 år eller yngre – och sedan det senaste parlamentsvalet för åtta år sedan räknar man med att det tillkommit många nya och yngre kandidater.

Klas Bjurström säger att valet sammanfattar de problem som Afghanistan står inför.

– Valprocessen har varit oerhört våldsam, utsatt för korruption och för alla administrativa svårigheter. Ingenting fungerar riktigt som det är tänkt. Ovanpå det har man en del av befolkningen som inte kan läsa eller skriva. Alla de här bitarna, våldet, den svaga staten och fattigdomens konsekvenser, blev väldigt tydliga i det här valet.

Axel Kronholm