Go to main navigation
Almedalen 1028

Missa inte Joy M´Batha, Maia Hirasawa, Maxida Märak, Alice Petrén, Lisa Pelling, Ahmed Al-Qassem, Luis Lineo, Charlotte Petri Gornitzka och Sasja Beslik som alla kommer hjälpa dig bejaka din världsångest i Almedalen.

Foto: OmVärlden

NYHET

Almedalens mest befriande samtal? Bejaka din världsångest!

Känner du dig oroad över var världen är på väg? OmVärlden och Föreningen för utvecklingsfrågor (FUF) tar hjälp av en terapisoffa och kända profiler för att bejaka vår världsångest.

Antalet flyktingar i världen har ökat de senaste fem åren och ingen vill ta emot dem. I höstas avslöjade #metoo-rörelsen den globala tystnadskulturen kring sexuella trakasserier, i film, media och i stort sett alla branscher har övergrepp dolts och visselblåsare fått gå – så också inom biståndsbranschen, som ofta förknippats med att stå för goda värderingar, och flera skandaler har avslöjats under året.

Vårt klot blir allt varmare samtidigt som klimatförnekarna fått vind i seglen med Trump-administraionen. Trots att allt fler tar ansvar, sopsorterar och äter mindre mängd kött så går det åt fel håll när det gäller den globala uppvärmningen. År 2050 varnas det för att det kommer finnas mer plast än fisk i haven.

Det är en kämpig verklighet att ta sig an – men det går att göra skillnad. OmVärlden och FUF arrangerar tre terapeutiska samtal om olika typer av världsångest.

Under tre dagar och tre olika teman; klimatet, #metoo och migrationen, kommer kända profiler träffas i Almedalen för att bejaka den gemensamma världsångesten – och också omvandla den till drivkraft.

Samtalet kan ses live här måndagen 2 juli, tisdagen 3 juli samt onsdagen 4 juli klockan 18.00-18.45:

Vi gästas i år av artisterna Maia Hirasawa, Maxida Märak och Joy M’Batha – som på olika sätt tolkarna dagarnas teman.

Som terapeuter kan vi se Ahmed Al-Qassam, Luis Lineo och Lisa Pelling medan klienterna Sasja Beslik, Charlotte Petri Gornitzka och Alice Petrén ligger på soffan. 

– I dessa spännande möten samlas vi kring frustrationen över världsläget men vi pratar också om nätaktivism, om den växande hållbarhetsrörelsen och om solidaritet. Är världsångesten något vi egentligen vill bli av med? undrar Ylva Bergman, OmVärldens chefredaktör och moderator under arrangemangen i Almedalen.

Upplägget är som sådant att den så kallade terapeuten först har en session med klienten, sedan kommer ett mer lösningsinriktat samtal där även artisten deltar. Avslutningsvis uppträder artisten med sin tolkning av temat.

Det är tredje året i rad som OmVärlden och FUF arrangerar dessa terapisessioner. Först ut var bikta din världsångest, sedan bota din världsångest – och nu bejaka din världsångest.

Förra året deltog artisterna Marit Bergman, Bob Hansson och Emil Jensen och botade sin världsångest tillsammans med Bilan Osman, Birgitta Ohlsson, Cecila Uddén, Claes JB Löfgren, Hans Linde och Ulrika Modéer. Läs Svt:s rapport från förra året här.

Välkomna till "Bejaka din världsångest" klockan 18 på måndagen, tisdagen och onsdagen under Almedalsveckan. Evenemangen tar plats Sverige i Världen-scenen på Donners plats 6 i Visby.

Evenemangen är både gratis och barnvänliga.