Go to main navigation
taner kilic amnesty turkey turkish freedom mänskliga rättigheter hotet mot demokrati

Den 15 augusti i år släpptes Taner Kılıç, ordförande för Amnesty International i Turkiet, fri efter fjorton månader i fängelse, men anklagelserna mot honom kvarstår.

Foto: Amnesty International

NYHET

Amnestys ordförande i Turkiet ställs inför rätta

Turkiet återupptar rättegången mot Taner Kılıç, ordförande för Amnesty i Turkiet.
– Vi hoppas nu att domstolen lägger ner alla anklagelserna så att han kan bli helt fri, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International Sverige.

Taner Kılıç greps i juni 2017 för att enligt turkiska myndigheter ha koppling till terroristverksamhet. Han frikändes av en domstol i januari i år men domen överklagades och han släpptes inte ur fängelset då utan frigavs villkorligt först den 15 augusti.

Åtalet mot Taner Kılıç handlar om att han anklagas för att ha koppling till Fethullah Gülen-rörelsen, vilken har stämplats av turkiska myndigheter som en terroristorganisation.

I åtalet hävdar åklagaren att appen ByLock hittats i Kılıçs mobiltelefon. Den krypterade appen påstås användas av just Gülenrörelsen och var alltså anledningen till att Kılıç greps. En polisrapport som konstaterar att Kılıçs aldrig laddat ner appen läggs till rättshandlingarna först i början på juni 2018.

En domstol i Istanbul beslutade redan i januari att villkorligt frige Taner Kılıç, men åklagaren överklagade beslutet och han blev kvar i fängelset. En ny rättegång hölls den 20 juni men även då kom beskedet att han skulle fortsätta hållas fängslad.

Den 15 augusti i år släpptes Taner Kılıç fri efter fjorton månader i fängelse, men anklagelserna mot honom kvarstår. Den 7 november återupptas rättegången. Då ställs även Amnestys tidigare Turkietchef Idil Esser och nio andra människorättsförsvarare, de så kallade Istanbul 10, inför rätta. 

Taner Kılıç och de andra människorättsförsvararna skulle aldrig ha fängslats överhuvudtaget. Vi hoppas nu att domstolen lägger ner alla de befängda och grundlösa anklagelserna så att de frias helt. Sedan kuppförsöket i juli 2016 har över 50 000 personer fängslats i avvaktan på rättegång. Många av dessa är människorättsförsvarare, akademiker och journalister som helt enkelt bara använt sin yttrandefrihet. Amnesty kommer fortsätta att kämpa för att alla som fängslats godtyckligt på helt lösa grunder ska friges, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International Sverige.

I december förra året erkände turkiska myndigheter att tusentals personer hade blivit oskyldigt anklagade för att ha laddat ner appen ByLock. Många frigavs då, men inte Taner Kılıç.

I en ny rapport från Amnesty International framgår det att det är just godtyckliga handlingar som att ladda ner en app, bli medlem i en viss förening eller sätta in pengar på en viss bank som kan leda till att man blir anklagad för vad Turkiet anser vara terroristverksamhet.

Över 100 000 personer har blivit föremål för brottsutredningar sedan kuppförsöket i juli 2016. Fler än 50 000 sitter i fängelse och väntar på rättegång. Efter kuppförsöket infördes undantagstillstånd i landet, vilket har förnyats sju gånger sedan dess.

– Taner och Istanbul 10 är starka symboler för hur Turkiet fortsätter bekämpa människorättsförsvarare, sa Kumi Naidoo, Amnesty Internationals nytillrädde generalsekretare, inför rättegången. 

Louise Gårdemyr