Go to main navigation
©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

FN:s trovärdighet är fortsatt satt på spel efter återkommande skandaler.

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

Återkommande skandaler kring FN-utsända

Biståndsbranschen har tampats med skandaler ända sedan 90-talet, troligen tidigare, där det uppdagats att biståndsarbetare och FN-militär utnyttjat flyktingbarn och kvinnor i flyktingläger. Många avslöjande ledde inte någon vart.

Efter kriget i forna Jugoslavien, 1999 i Bosnien, upptäckte den amerikanska polisen Kathryn Bolkovac, som då arbetade i Bosnien för FN under DynCorp Aerospace att FN-utsända var involverade i trafficking. Unga flickor, en del så unga som 12-15 år, från Rumänien, Ukraina och andra länder, utnyttjades på bordeller, fördes till FN-baser, och till personer som arbetade på kontrakt för FN. Hanteringen var satt i system, flickor som försökte fly hotades, ofta inför de andra, och ingen vågade vittna. 1800 soldater, från Bosnien och från FN, både utnyttjade flickorna och fick betalt av traffickingligor för att exempelvis varna om någon var dem på spåren, enligt Kathryn Bolkovac. 

Ju mer hon undersökte desto mer vände sig hennes FN-kollegor emot henne.

Hennes underlag försvann och till slut mejlade hon ut en rapport till 50 högt uppsatta personer inom FN. Fyra dagar senare blev hon uppsagd. Ändå var problemet välkänt inom FN, enligt Kathryn Bolkovac, som efter avslöjandet stämde den brittiska firman DynCorp och fick rätt, men har sedan dess haft svårt att hitta arbete.

Filmen ”The Wisthleblower” (2012) är baserad på hennes historia, och enligt regissören skrapar den bara på ytan av allt som pågick.

Företaget har anklagats för liknande skandaler även efteråt. Enligt en artikel av författaren David Isenberg i Huffington Post, cirkulerade en video i Colombia 2004 om övergrepp mot unga flickor, som senare begick självmord.I samma artikel nämns också ett ärende i Afghanistan där företaget anklagas för att ha hyrt in “dansande pojkar”, vilket blev känt genom Wikileaks. Men enligt USA och DynCorp är anklagelserna falska.

Läs mer om #metoo i biståndsbranschen här.

Flyktingbarn exploaterades i Liberia

2002 avslöjades en omfattande sexuell exploatering av flyktingbarn i Liberia, Sierra Leone och Guinea efter intervjuer som UNHCR och Rädda Barnen gjorde för att undersöka rykten om detta. Under 40-dagar intervjuades barn i de olika länderna som då vittnade om hur barn utnyttjades av biståndsarbetare, fredsbevarande FN-trupper och lokala ledare.

i juli 2014 får den svenska chefen Anders Kompass en rapport från OHCR om hur soldater från de franska fredsbevarande styrkorna ska ha begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken 2013-2014. Frankrike informerades och en utredning tillsattes. Anders Kompass chef Zeid Ra’ad al-Hussein vill att han säger upp sig, och Kompass blir därefter avstängd från sitt arbete för att ha ”läckt konfidentiell information”. FN kom senare fram till att avstängningen var olaglig och Kompass blir helt rentvådd. Skandalerna har satt FN:s trovärdighet på spel. 

Skandalerna fortsätter

Senast under hösten 2017 anklagades fredsbevarande trupper i Centralafrikanska republiken återigen för att ha begått grova sexuella övergrepp. En ung flicka drogades och våldtogs, vilket nu utreds av FN.

Mer än 50 anklagelser om sexuellt utnyttjande och exploatering har anmälts mellan januari- mars 2018 och är nu under utredning. 66 offer är berörda och 14 fall har har kopplingar till FN:s fredsbevarande trupper, 21 till implementerade parter, och 1 till en extern organisation. 

FN:s generalsekreterare har lovat att det ska råda nolltolerans inom FN-organen för sexuella övergrepp.

Kampanjen ”Code Blue”  vill att straffriheten för FN-personal som begått sexuella övergrepp ska upphöra och arbetar för framtagandet av en oberoende specialdomstol. Så som regelverket  ser ut nu kan inte FN åtala soldaterna, utan det måste göras av deras hemländer. FN kan bidra med utredningsuppgifter, men enligt Code Blue sköts detta inte korrekt. I majoriteten av utredningarna har offren inte intervjuats.

Ylva Bergman