Go to main navigation
brazil-men-care-promondu.jpg

Marcio är en av Brasiliens pappor som fått föräldrautbildning och som fortsätter träffa andra pappor för att diskutera fadersrollen och jämställdhet.

Foto: MenCare

NYHET

Brasilien: Så ska män ta mer plats i hemmet

En lagförändring 2016 gav brasilianska män 20 dagar pappaledigt. Men med en mer konservativ regering finns det nu en risk att den positiva utvecklingen för jämställdhet stannar av. Eller?
– Vi ser en växande rörelse som vill se förändring, säger Milena do Carmo Santos som arbetar med föräldrautbildningar i Brasilien.

Det finns inget land i världen där män och kvinnor utför lika mycket obetalt hem- och omsorgsarbete. OmVärlden har träffat Tatiana Moura och Milena do Carmo Santos som arbetar med män och jämställdhet för organisationen Promundo i Brasilien.

Foto: Promundo

Orättvisa förutsättningar

2016 förändrades det politiska landskapet i landet, den första kvinnliga presidenten ersattes med en konservativ vit man och för första gången på länge en helt manlig regering, något som enligt både Tatiana och Milena direkt slog tillbaka mot kvinnors rättigheter. Promondus samarbete med regeringen har sedan dess begränsats och många sociala program har dragits in. 

Enligt det brasilianska institutet för ekonomisk forskning (IPEA) tenderar kvinnor i Brasilien att utföra hushållsarbete 150 procent mer än vad männen gör samtidigt som män tjänar 30 procent mer än kvinnor (även om kvinnor har högre utbildning). Familjestrukturen i Brasilien, där kvinnan förväntas ta hand om hem och barn, i kombination med att det finns för få daghem eller förskolor stöttar i större utsträckning mannens karriär. 

Den internationella arbetsorganisationen ILO förutspår att det kommer att ta 75 år tills kvinnor och män får lika lön för lika arbete – om vi ser till dagens globala utvecklingstakt. Men det finns möjlighet till förändring. 

Engagera män

Förra året lanserades en handlingsplan för att ändra detta. Det är Men Care Advocacy som i sin rapport State of the Worlds fathers: Time for action lyfter fram fyra områden att prioritera; att se både män och kvinnor som både försörjare och omsorgspersoner; att betald föräldraledighet delas lika; att öka tillgänglighet till barnomsorg samt att involvera män i föräldrautbildningar. 

Tatiana Moura är chef för organisationen Promundo i Brasilien och tillsammans med Melina do Carmo Santos arbetar hon dagligen med att engagera män för att minska våldet och öka jämställdheten. 

 Vi har kunnat se framsteg de senaste åren i Brasilien när det kommer till mäns roll som pappor, bland annat genom en utbildningssatsning som syftar till par ska dela på hushållsarbetet och fatta gemensamma beslut och genom den nya lagen som utökade pappaledigheten från fem till 20 dagar, säger Tatiana Moura och fortsätter:

– Det är viktigt att engagera män i föräldraskap som ett sätt att öka jämställdheten och förebygga våld men samtidigt finns det strukturella hinder för att till exempel kunna ta ut sin pappaledighet.

Läs mer om hur män i Mellanöstern längtar efter föräldraledighet. 

Det senaste året har framgångarna för jämställdheten i Brasilien avstannat, delvis på grund av att en att en konservativ regering nu har makten. 

 Det är ett problem eftersom det är viktigt att involvera regeringen i vårt arbete för att skapa hållbarhet. Kvinnors rättigheter och jämställdhet prioriteras inte av den nya regeringen. Men vi hoppas på förändring under 2018, säger Tatiana Moura och tänker framförallt på valet i oktober. 

Civilsamhällets styrka

När den politiska viljan inte är lika stark är det civilsamhället som ger hopp. Många organisationer protesterade när den nya presidenten valdes och sedan dess har flera demonstrationer ägt rum. 

– Omsorgsarbete ses ofta som en kvinnosak men det finns en växande rörelse som vill se förändring, berättar Melina do Carmo Santos som arbetar med föräldrautbildningen Program P i Brasilien, och fortsätter: 

– Papporna jag har träffat berättar om hur de är mer närvarande hemma med både barn och hushållssysslor. 

 Marcio är en av Brasliens mer närvarande pappor. Video: MenCare

Louise Gårdemyr