Go to main navigation
Ulf Kristersson Ebba Busch Thor Moderaterna Kristdemokraterna

Ulf Kristerssons (M) och Ebba Busch Thors (Kd) gemensamma budgetförslag för 2019 har röstats igenom i riksdagen.

Foto: Fredrik Wennerlund/Pressbild M och Pressbild Kd

NYHET

Budgeten klubbad för 2019 – så blir det för biståndet

Riksdagen har röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budget med stöd av Sverigedemokraterna. Biståndet ligger kvar på en procent.

Riksdagen sa ja till den budget som Moderaterna lagt fram tillsammans med Kristdemokraterna. Det var Sverigedemokraternas stöd som avgjorde att den gick igenom

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson, har tidigare sagt till SVT att hon inte ser några problem med att SD ger stöd till M och KD om budgeten.

Liberalerna och Centerpartiet la ner sina röster i omröstningen. Övriga partier gick på övergångsregeringens budget.

I den borgerliga oppositionen har viljorna varit olika huruvida Alliansen ska släppa fram en gemensam budget eller inte. Moderaterna och Kristdemokraterna har varit för medan Liberalerna och Centerpartiet har varit emot med hänvisning till att de först vill ha klart regeringsbildningen.

Nu blev det alltså Kristdemokraternas och Moderaternas som la fram en gemensam budget.

Enprocentmålet infrias

Ett av Kristdemokraternas krav för sin och Moderaternas gemensamma budget var att biståndet blev kvar på en procent av BNI.

Moderaterna ville tidigare sänka biståndsbudgeten med 1,2 miljarder och fick då skarp kritik av paraplyorganisationen Concord, för att den inte nådde upp till enprocentsmålet. Moderaterna försvarade sig med att biståndet kräver en ansvarsfull hantering och kan höjas på sikt.

Men för Kristdemokraterna var det viktigt.

– Vi vill fortsätta att avsätta en procent av BNI till bistånd, sa Jakob Forssmed, ekonomisk- politisk talesperson för Kristdemokraterna, till Sveriges Radio.

Diakonias policyrådgivare Magnus Walan skriver i ett blogginlägg att även om det inte är så stor skillnad på en procent och 0.97 procent, som i Moderaternas egen budget, så är det symboliskt viktigt med en procent, att Sverige värnat en hög biståndsnivå över tid, även när andra länder dragit ned.

Skattesänkningar i nya budgeten

Den nya budgeten innehåller ett större jobbskatteavdrag, sänkningar av skatten för löntagare som tjänar över 42 000, för pensionärer med pension över 30 000 i månaden, flygskatten ska avskaffas 1 juli, rutavdraget höjs och avdragsrätten för medlemsavgift till fackförbunden slopas, medan försvaret och vården får mer pengar.

Budgeten som nu röstats igenom innebär också sänkta anslag till arbetsförmedlingen och migrationsverket.  

Men att budgeten blir gällande året ut är inte säkert. En ny regering kan lägga fram en ändringsbudget för att sätta sin prägel på nästa års ekonomiska politik.

Ylva Bergman