Go to main navigation
x-ray burma militia attacks

Kai Nans röntgenplåt visar hur splitter från granaten fortfarande finns kvar i hennes käke.

Foto: Vilhelm Stokstad

nyhet

Burmas armé attackerar civila: lärare fick granatsplitter i nacken

I inbördeskriget i norra Burma har militären nyligen utfört flera attacker på civila områden. OmVärlden har träffat några av överlevarna.

Engelskläraren Kai Nan var ute på promenad med sina två syskonbarn när granaten slog ner i ett fikonträd intill dem. Det var julafton den 24 december 2017, och Kai Nan hade precis ätit middag hos sin syster i staden Laiza.

– Jag hade erbjudits skjuts tillbaka till stället jag skulle övernatta på, men det var en sval kväll och jag var mätt, så det kändes skönt att promenera, säger hon.

Först uppfattade Kai Nan inte att hon träffats, men hon kände att det brände i nacken. Kort därefter började blod rinna ut ur munnen, och hon såg att blodstänk också sprätt på barnen. Splittret från granaten hade gått in nacken och borrat sig upp genom käken och slagit ut fyra tänder på henne. Ett förbipasserande par körde henne till sjukhuset som ligger i närheten.

– Jag hade nog inte överlevt om sjukhuset varit längre bort, säger Kai Nan, som efter tre veckor på sjukhus i Kina nu är tillbaka i Laiza, en stad i Kachinstaten, nära gränsen till Kina.


Splittret hade gått in i Kai Nans nacke. Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent

Attacker mot civila

De senaste två månaderna har den burmesiska armén genomfört upprepade attacker mot civila områden i Kachinstaten i norra Burma. Enligt FN:s kontor för humanitära frågor, OCHA, har striderna mellan den burmesiska armén och den etniskt baserade väpnade gruppen Kachin Independence Army (KIA) eskalerat i flera områden sedan den 19 januari i år.

Åtminstone två civila ska ha dödats i flygbombningar och artilleribeskjutning mot gruvsamhällen i Tanai mellan den 25 och 27 januari, enligt ett nätverk av civilsamhällesorganisationer i Kachin. Fler dödsfall har rapporterats, men FN har inte fått tillträde till konfliktområdena för att själva kunna verifiera rapporterna, skriver OCHA.

Också den rebellkontrollerade staden Laiza, där OmVärldens utsända befunnit sig, har beskjutits med artilleri vid flera tillfällen. Senast den 27 januari, då ett tiotal granater landade i närheten av flera bostadsområden och flyktingläger i utkanten av staden. Inga civila skadades dock vid det tillfället. Enligt OCHA var det tredje gången sedan mitten av december som granater landade i närheten av flyktinglägren i Laiza.

Upptrappning i norra Burma

I skuggan av den etniska rensningen i Rakhine, som tvingat över 600 000 rohingyamuslimer på flykt till Bangladesh, har den burmesiska armén trappat upp sin krigföring mot etniskt baserade väpnade grupper i norra Burma, som slåss för ökat självstyre. Under de senaste månaderna har armén använt tungt artilleri och stridsflyg i attacker mot Kachin Independence Army (KIA) och dess posteringar.

Striderna har slagit allra hårdast mot civila, särskilt de som redan fördrivits från sina hem och lever som internflyktingar, säger Richard Weir på Human Rights Watch.

– Båda sidor i konflikten har gjort sig skyldiga till övergrepp, men den burmesiska militärens hänsynslöshet och flagranta brist på respekt för mänskliga rättigheter och krigets lagar är väldokumenterad. Och efter det senaste årets etniska rensning av rohingyamuslimer i Rakhinestaten finns det inget som tyder på att militären ändrat hur den strider, säger han.


Splittret slog ut fyra av Kai Nans tänder, och krossade delar av hennes käke. Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent

Barnen traumatiserade

Splitter från granaten som slog ner på julaftonen finns fortfarande kvar i Kai Nans käke. Hon visar röntgenbilderna, där man också ser de metallskenor som opererats in för att stödja upp hennes krossade käke. Syskonbarnen, 12 och 14 år gamla, blev inte träffade men är traumatiserade av händelsen.

– De är rädda hela tiden och går runt och undrar när en granat ska slå ner igen, säger deras mamma.

Också Kai Nan är starkt påverkad av händelsen. Hon berättar att hon känner skräck så fort hon hör ett högt ljud. Men hon är inte arg på burmeserna.

– Jag har aldrig känt hat mot någon. Sådant här händer på grund av den politik som förs, säger hon.

Hål från granatsplitter i ett träd ett hundratal meter från ett flyktingläger i utkanten av Laiza. Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent

Väcktes av en granat

Den 14 december 2017 väcktes Nhkum La Hkawng, 65 och hans fru Kareng Lu Mai, 55, av explosioner. De första granaterna landade i ett skogsområde en bit bort, där byborna brukar samla brasved. Paret flydde ut ur huset, ner till floden, med sin dotter och ett barnbarn. Inte långt därefter exploderade en fjärde granat ovanför, med splitter som borrade sig igenom plåttaket på deras hus, rätt in i rummet där de precis legat och sovit.

Familjen bor i närheten av ett flyktingläger och lever på ett mindre jordbruk och några getter. Genom de två hålen i taket där splittret trängde igenom strimmar nu det starka solljuset in. I betonggolvet finns märken där splittret slog ner. Kareng Lu Mai berättar att familjen fortfarande är skärrad.

– Jag är nervös av att bo kvar här. Vi sover dåligt och vaknar ofta och känner oro, säger hon.

Axel Kronholm


Nhkum La Hkawng, 65 och Kareng Lu Mai, 55, med sitt barnbarn. Ljusfläckarna på väggen bakom dem kommer från splitterhålen i taket. Foto: Vilhelm Stokstad / Kontinent