Go to main navigation
Mpoko Gemma Cortes CAR Centralafrikanska Republiken flyktingar humanitär hjälp Bangui flygplats humanitär hjälp

Internflyktingar rensar spenat under gamla flygplansvingar i Mpoko-lägret, som ligger i Banguis flygplats, Centralafrikanska republiken.

Foto: OCHA/Gemma Cortes

NYHET

Över halva befolkningen i akut behov av hjälp

Krisen i Centralafrikanska republiken har förvärrats. Samtidigt har säkerhetsrådet inte lyckats enas om framtiden för FN:s fredsbevarande insats i landet.

FN:s humanitära samordnare Najat Rochdi vädjade nyligen till det internationella samfundet om mer hjälp till Centralafrikanska republiken, där närmare tre miljoner människor är i akut behov av hjälp.

Under de senaste veckorna har militanta grupper bränt ner två läger för internflyktingar.

– Allt var nedbränt och det råder en förtvivlan som är hjärtskärande. Världen kan inte bara ignorera det som händer i Centralafrikanska republiken, sa Najat Rochdi.

Riskerar svält

Det var 2012 som strider bröt ut i det mineralrika landet, när kristna och muslimska miliser hamnade i väpnad konflikt. Efter ett par år av blodigt inbördeskrig blev läget något mer stabilt. FN:s säkerhetsråd godkände 2014 en fredsbevarande insats, Minusca.

I slutet av 2016 slungades dock landet tillbaka in i våld. I dag kontrollerar väpnade grupper 70 procent av landet.

Om inget görs för att vända utvecklingen riskerar svält att drabba landet, enligt FN. När så många människor tvingats på flykt blir också skördarna lidande och matosäkerheten ökar. Enligt WFP står landet inför den värsta matkrisen på fyra år, med närmare två miljoner människor i akut behov av mathjälp.

Kritiserad och svag FN-insats

Samtidigt har FN:s säkerhetsråd inte kunnat enas om framtiden för den fredsbevarande insatsen Minusca. Säkerhetsrådets medlemmar är oense om villkoren för en förlängning av FN-insatsen, till exempel om insatsen ska kunna ge stöd till Centralafrikanska republikens egna militära styrkor.

I mitten av november förlängdes FN-insatsens mandat tillfälligt med en månad. Biståndsorganisationer har påpekat att FN-insatsen, som i dag består av 12 000 soldater, är i desperat behov av resurser. 

Jan Egeland, generalsekreterare för Norwegian Refugee Council, har varnat för att FN-insatsen är överbelastad.

– Insatsen är inte ens nära att uppfylla sitt mandat att skydda civilbefolkningen. Civila angrips och dödas hela tiden, det sexuella våldet är obegripligt.

FN har också skakats av anklagelser om sexuella övergrepp utförda av soldater inom Minusca.

Axel Kronholm