Go to main navigation
Chimamanda Ngozi Adichie på Stockholm Gender Forum arrangerat av Svenska Institutet.

Författaren och feministen Chimamanda Ngozi Adichie håller tal på jämställdhetskonferensen i Stockholm.

Foto: Margareta Bloom Sandebaeck/Svenska institutet

NYHET

Stor förväntan inför succéförfattaren Chimamanda Ngozi Adichies tal – se det live här

Just nu är några av världens mest tongivande feminister, biståndsexperter, forskare och journalister i Stockholm för att tala om feministisk utrikespolitik, bistånd och utveckling på ”The Stockholm Forum on Gender Equality”.

Konferensen, som är regeringens största under denna mandatperioden, har fått hit cirka 700 deltagare från hela världen. Under tre dagar samtalar och minglar höga chefer från FN-organ som UNDP, WTO, UN Women, med tongivande aktörer för mäns delaktighet som Gary Baker från Promundo, Fatou Bensouda, åklagare på den internationella brottsmålsdomstolen och kända personer som handbollspelaren Linnéa Carlsson med flera syriska journalister, och spoken-word artisten Ana Paz.

På plats finns också höga politiker och riksdagsledamöter från Sverige, Norge, Zimbabwe med flera. Ämnen som avhandlas är allt ifrån det krympande utrymmet för människorättsaktivister, finansiering av feministrörelser, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter till fackens påverkan på könsbaserat våld och hur kvinnor ska få större utrymme att mäkla fred.

Kön, klass och etnicitet

Många ser också fram emot talet av succéförfattaren och feministen Chimamanda Ngozi Adichie, som med sina tre romaner ”Purple Hibiscus, ”Half of a Yellow Sun” och ”Americanah” har etablerat sig som en av vår tids stora berättare. Samtliga böcker har ett feministiskt perspektiv, och tar upplevelser av klass, kön och etnicitet på stort allvar. Enligt Dagens Nyheter är Adichie även Nobelpristippad.

Här kan du se Chimamanda Ngozi Adichies tal. som äger rum 12:30-12:45.

Under konferensens andra dag konstaterade utrikesminister Margot Wallström att jämställdhet inte är en kvinnofråga, utan en fråga om fred och säkerhet.

Många har kritiserat Sverige för svåra målkonflikter vad gäller den feministiska utrikespolitiken samtidigt som exporten av vapen fortgår.

Journalisten Afrah Nasser är en av dem som pekar på Sveriges roll i kriget i Jemen, nyligen i en krönika i Omvärlden.

Läs "Är Sverige medskyldig till krigsbrott i Jemen"

”Det kan finnas sakpolitiska utmaningar, men jag ser inga målkonflikter. Vapenexporten har alltid varit ett dilemma. Det här handlar om att få fler kvinnor på alla nivåer, men man kan inte koppla på allt möjligt och tro att en feministisk utrikespolitik löser alla problem”, sa utrikesminister Margot Wallström till Dagens Nyheter.

Sex, feminsm och våld 

Claudia Ahumada från UNAIDS var imponerad över mångfalden på konferensen, men undrade var sexarbetarna var. Däremot fanns en programpunkt om prostitution och pornografi med rubriken ”Not a job, nor a choice”.

Mat, mark och makt

Kvinnors makt och ägande av mark och produktionsmedel är en fråga som fått allt större uppmärksamhet på sistone. Kawinzi Muiu, jämställdhetsdirektör på World Food Program, Nigeria tog upp hur matsäkerhe bör ses ur jämställdhetsperspektiv.

Kvinnor i västvärlden uppmuntrades att ändra sina konsumtionsvanor för att verkligen skapa förändring i det globala Syd. Det handlade också om hur religiösa ledare ska verka för att uppfylla flickors och kvinnors rättigheter, men att regler från sådana institutioner "dödar oss mer än krig". Lorean Aguilar, senior rådgivare på IUCN:s jämställdhetsprogram konstaterade att ett mål för förändring är att påverka religiösa ledare – men det finns ju inga kvinnliga!

Ylva Bergman