Go to main navigation
Barnrättshjältarna Gabriel Mejía Montoya, Rachel Lloyd och Valeriu Nicolae.

Barnrättshjältarna Gabriel Mejía Montoya, Rachel Lloyd och Valeriu Nicolae är alla kandidater till World's Children's Prize.

Foto: Jesper Klemedsson; Joseph Rodriguez; Joanna Pelirocha

NYHET

De hyllas av världens barn - Rachel Lloyd är årets barnrättshjälte

En överlevare från trafficking som nu stödjer andra, en barnkämpe från Colombia eller någon som arbetar mot rasism och för Rumäniens fattigaste? Kimberly Fusire från Zimbabwe är ett av barnen som valt ut kandidaterna.

Årets kandidater är tre engagerade personer som har valts ut av en barnjury som består av 15 barn från hela världen. Den katolske prästen Gabriel Antonio Mejia Montoya som stöttar utsatta barn i Colombia, överlevaren Rachel Lloyd som kämpar mot trafficking och prostitution i USA och Valeriu Nicolae som ger tillbaka till Rumäniens fattigaste och mest sårbara.

Nu är det avgjort. Rachel Lloyd blev årets barnrättshjälte.

Barnen som röstar kommer ifrån hela världen och har på olika sätt lärt känna barnrättshjältarna under året genom sin skola. På skolan har de sedan varit med och arrangerat omröstningar där fria och demokratiska val är av stor betydelse.

Kimberley Fusire ledde i början av veckan en invigningscermoni för 300 skolbarn. Foto: Kim Naylor

13-åriga Kimberley Fusire, Kim, är ett av barnen i juryn. Hon blev tidigt uppmärksammad på orättvisor runt omkring sig och ville kämpa för en bättre värld.

Det är något hon delar med de andra barnen i juryn. Alla har en egen historia som gjort dem engagerade. De representerar barnsoldater, barn med funktionsvariation, barn i hemlöshet, barn i krig, på flykt eller som utsatts för övergrepp. För Kims del handlar det särskilt om att stå upp för flickors rättigheter.

– Jag har bland annat varit med och drivit en kampanj för att stoppa barnäktenskap i Zimbabwe. Och i skolan har jag, efter att först blivit nekad av rektorn, startat upp en barnrättsklubb där vi bland annat driver frågan om flickors rätt till sanitet, berättar hon och fortsätter:

– Det finns många vuxna som inte respekterar barn. Men då är det viktigt att fortsätta kämpa. Att prata med byledare och med politiska ledare till exempel. Jag vet nu vilka rättigheter jag och andra barn har. Jag kan säga ifrån när någonting känns fel, jag kan prata med politiker utan att känna mig rädd! 

Hur gör du din röst hörd?

– Det finns olika sätt. Om någon inte lyssnar tar jag hjälp av fler röster. Om personen fortfarande inte lyssnar kan vi använda tidningar eller annan media. Eller polisen. Finns det någon äldre person som folk lyssnar på kan man använda sig av den personens röst.

Kim har länge drömt om att arbeta som läkare och nu när hon också är mer insatt i barns situation vill hon bli barnläkare. Vad tänker du om framtiden för barn runt om i världen? 

– Jag är hoppfull. Jag är säker på att brotten och kränkningarna kommer ta stopp. Det finns många organisationer som vill arbetar hårt med att skapa förändring och jag kommer inte sluta kämpa för barns rättigheter. Jag vill känna att jag var en av personerna som var med och gjorde skillnad.

Priset tll årets barnrättshjälte delas ut på Gripsholms Slott i Mariefred, den 19 april av juryn och drottning Silvia, men samtliga nominerade får prispengar. Barnjuryn finns på plats under veckan för att träffa engagerade skolbarn i Sverige.

 

Louise Gårdemyr


 

Här är de nominerade barnrättshjältarna:  

Gabriel Antonio Mejía Montoya

Fader Gabriel är en katolsk präst som nomineras för sin 30-åriga kamp för gatubarn, barnsoldater och barn som fängslats i Colombia. Hans organisation, Hogares Claret Foundation, driver 52 center som tar emot runt 4000 barn och konceptet bygger på att den bästa medicinen är kärlek.

Rachel Lloyd

En överlevare av sexuellt och mentalt utnyttjande under sin barndom i England och efter att ha blivit utnyttjad i sexindustrin i Tyskland. Hon har arbetat mot prostitution och trafficking i USA i över 20 år och hjälpt många unga tjejer ut ur övergrepp. Det började med att hon öppnade sitt hem för tjejer som behövde någon att prata med, sedan dess har hon förändrat tusentals tjejers liv genom organisationen GEMS.

Valeriu Nicolae

Står upp för de fattigaste och mest sårbara barnen i gettot Ferentari i Rumänien. Han växte själv upp i extrem fattigdom och diskriminerades för att han var rom och har därmed kämpat mot rasism och diskriminering i hela sitt liv. Sedan 2010 driver han en alternativ studieklubb med målet att få fler barn att gå i skolan.