Go to main navigation
2018_Nicaraguan_protests_-_woman_and_flag.jpg

28 Maj 2018: En kvinna står nära eldbarrikaden. Ingen vet vem som är ansvarig för branden.

Foto: Wikimedia Commons

NYHET

Demokratiaktivister: Stor risk att våldet ökar ännu mer i Nicaragua

Hittills har 80 personer dödats i de våldsamma protesterna mot Daniel Ortegas regim i Nicaragua, enligt en ny rapport av Amnesty. Nu är risken stor för att konflikter eskalerar ytterligare, tror Yerling Aguilera och Jessica Cisneros, två unga aktivister som just nu besöker Sverige.

Ändå sedan 2007 har Daniel Ortega och hans familj styrt Nicaragua som sitt eget kungadöme, med makthavare inom kyrka, opposition och näringsliv som medberoende, passiva åskådare. Inget såg ut att kunna rubba Ortega när våldsamma protester mot försämringar i socialförsäkringssystemet blossade upp i april 2018. Nicaragua hade för länge sedan försvunnit ut strålkastarljuset och omvärldens reaktion var framför allt en av förvåning. Men för de unga aktivisterna var våldet inget nytt.

Den 29 maj släppte en Amnesty International en rapport som pekar på Nicaraguanska myndigheter har använt sig av en strategi av förtryck med överdrivet våld och utomrättsliga avrättningar. De kontrollera media och använda sig av regeringstrogna väpnade grupper .

– Vi har under en lång tid sett hur polis och paramilitära grupper opererar i landet, hur människor förts bort och mördas. Så vi förväntades oss våld, men inte att det skulle bli så här omfattande, säger Yerling Aguilera som tillsammans med Jessica Cisneros är på besök i Sverige. De tillhör båda en ny generation av unga aktivister: Yerling Aguilera är universitetslärare och Jessica Cisneros är också hon ung aktivist med bakgrund i studentrörelsen. Ingen av dem var ens född när under de år på 1980-talet då ”de riktiga” sandinisterna styrde Nicaragua.

Som kampen mot Somoza-diktaturen

För den som sett bilderna från vårens protester i Nicaraguas huvudstad Managua är likheten slående med det uppror som ägde rum för fyrtio år sedan. Du var det unga sandinister och demokratiaktivister som stod upp mot Somoza-diktaturen – och på samma sätt som då river dagens protesterande upp gatstenar och bygger barrikader.

Något som utmärker dagens proteströrelse i Nicaragua är också att den saknar en tydlig politiska ledare. Detta är, menar Jessica Cisneros, i sig en reaktion mot den personcentrering som rått under Daniel Ortegas år vid makten, menar Jessica Cisneros:

– Människor i Nicaragua är så otroligt trötta på maktapparaten kring Daniel Ortega och hans familj. De är också trötta på de traditionella partierna som i mångas ögon helt saknar legitimitet.

Få organisationer på plats

Det internationella samfundet har fördömt regeringens övervåld mot de protesterande. Samtidigt finns det idag få organisationer och länder som har nära relationer med Nicaragua sedan flera stora biståndsgivare, däribland Sverige avslutat sitt stöd till landet.

Även när det gäller inhemska maktgrupper är passiviteten stor. En del aktörer har försökt utnyttja händelserna till sin egen fördel, men deras legitimitet är svag:

– Inom den katolska kyrkan finns en stor splittring. En del grupper har uttalat sig för dialog och maktförändring, andra är tysta, konstaterar Yerling Aguilera.

Vilka vägar finns det då framåt? Kanske skulle man kunna tala om tre tydliga scenarier:

  • Det nuvarande våldet eskalerar ytterligare och Nicaragua glider in i ett riktigt inbördeskrig.

  • De försoningssamtal som nu pågår leder fram till en kompromiss som alla kan känna sig nöjda med.

  • Protesterna dör ut, alternativt krossas, och familjen Ortega kan behålla makten fram till nästa ordinarie val 2021.

Vilken är den mest troliga utvecklingen?

– Tyvärr tror jag att vi kommer att få se en fortsatt våldsam utveckling. De försök till dialog vi sett har inte lett till något. Våldet ökar nu på nytt och regimen visar inga tecken på att vilja på att kompromissa. Och för vår del är det också så att vi aldrig kommer att ge upp förrän Ortega lämnat ifrån sig makten och vi fått en övergångsregering. De grupper som jag tror har störst möjlighet att bidra till en konstruktiv lösning är det företagarna. För om det privata kapitalet flyr landet, då kommer krisen att bli enorm, konstaterar Yerling Aguilera.

Nu uppmanar Amnesty Internernational president Ortega att tillåta att en internationell kommission  snabbt kan inleda en opartisk och effektiv utredning. Förkomsten av utomrättsliga avrättningar har också tagits upp i en rapport av Inter-American Commission on Human Rights (IACHR), som pekat på att våldet kan ha skett med Ortegas vetskap. Regeringen har svarat med att ge en kommitté i uppdrag att undersöka orsakerna bakom de döda demonstanterna, enligt BBC.

David Isaksson