Go to main navigation
Murat Celikkan Markus Junghard Civil Rights Defenders

Murat Çelikkan, journalist från Turkiet, är årets människorättsförsvarare.

Foto: Markus Junghard

NYHET

Turkiske journalisten Murat Çelikkan är årets människorättsförsvarare

Den turkiske människorättsförsvaren och journalisten Murat Çelikkan tar ikväll emot det årliga priset Civil Rights Defender of the Year Award. 

– När de mänskliga rättigheterna attackeras är det viktigt att stödet till civilsamhället fortsätter och att få ett erkännande som detta stärker oss i vårt arbete, inte minst med tanke på hur situationen ser ut idag, sa Murat Çelikkan när det offentliggjordes att han tilldelades priset i februari.

Som människorättsförsvarare och journalist i Turkiet har Murat Çelikkan blivit en måltavla. Han släpptes nyligen efter att ha suttit frihetsberövad i fängelse i över 60 dagar efter att ha deltagit i en kampanj för yttrandefrihet.

Det allt hårdare klimatet i Turkiet gör det motigt för civilsamhället att fortsätta med sitt arbete. Många organisationer har tvingats avsluta sina verksamheter och människorättsförsvarare, journalister och andra oliktänkande har fängslats, blivit brutalt förföljda eller tvingats på flykt. Turkiet, med sitt fortsatta undantagstillstånd, fanns med i Amnestys rapport över de värsta brotten mot mänskliga rättigheterna under 2017.

Murat Çelikkan tilldelas priset Civil RIghts Defender of the Year för sitt ihärdiga arbete i kampen för att mänskliga rättigheter ska respekteras och för ett mer öppet Turkiet. Han har grundat flera människorättsorganisationer och driver idag Hafiza Merkezi (Truth Justice Memory Center), en organisation vars mål är att uppmärksamma de brott mot mänskliga rättigheter som begås i Turkiet samt stötta de som blivit offer för brotten.

Läs om förra årets vinnare Edmund Yakani här. 

Människorättsförsvarare från hela världen har i veckan deltagit i konferensen Defender´s Days. Veckan avslutas den 12 april med en priscermoni för Murat Çelikkan. Då lanseras också en ny rapport av Civil RIght Defenders om situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet: A State in Emergency – When Exceptions Become The New Norm.

– I Turkiet har läget försämrats drastiskt och civilsamhället pressas allt hårdare, inte minst sedan den misslyckade statskuppen 2016. Strålkastarljuset måste riktas mot de människorättskränkningar som begås i landet, säger John Stauffer, Executive Director för Civil Rights Defenders i ett pressmeddelande.

Louise Gårdemyr