Go to main navigation
Penny UKAID Mordaunt bistånd

Penny Mordaunt, biståndsminister i Storbritannien.

Foto: DFID

NYHET

Efter Oxfam-skandalen: nu kräver britterna korten på bordet

Den brittiska biståndsministern har nu krävt att alla organisationer - inklusive FN - som får brittiskt stöd ska redovisa oegentligheter och styra upp sin verksamhet. Annars dras pengarna in.

Penny Mordaunt, konservativ biståndsminister i Storbritannien, har beställt en fullständig genomlysning av läget i biståndsbranschen. De 192 organisationer som får brittiskt stöd ska rapportera in fall av ofredande eller övergrepp och presentera åtgärder och rutiner för att förebygga nya. Organisationerna ska rapportera till brittiska Sida (DFID) senast 26 februari.

Även andra samarbetspartners, totalt över 500 organisationer, får samma uppmaning. 

Mordaunt kräver nu att även FN rensar upp bland sina egna anställda, inklusive de fredsbevarande styrkorna, och hotar med indragna medel.

– Vårt budskap till FN är tydligt. Städa upp i ert eget hus, eller fortsätt ert arbete utan våra pengar, sa hon under en debatt i brittiska parlamentet på tisdagen.

I samband med detta har fler tidigare okända fall kommit upp till ytan. Brittiska Rädda barnen har berättat att man ifjol avskedade 11 personer efter att ha utretts för sexuella ofredanden. Oxfam utreder just nu 26 nya personer inom organisationen.

Plan International hade under förra verksamhetsåret sex inrapporterade fall av sexuella övergrepp av minderåriga. I ett av fallen var en anställd inblandad som då avskedades. Resten var volontärer, de polisanmäldes och deras kontrakt avbröts. Utöver det rapporeras också nio fall av sekuella trakasserier av medarbetare, sju av dessa avskedades och två fick skriftliga varningar.

Det har också blivit känt att det på SOS barnbyar gjordes 37 anmälningar under 2016 där personal från organisationen varit förövare och offren barn eller unga vuxna. Läkare utan gränser har haft 29 anmälningar kopplade till sexuella övergrepp 2016 där utredningar lett till att 10 personer avskedades. I inget av fallen rör det sig om svenska medarbetare. 

Inte samma krav från Sverige

Sverige har ännu inte krävt någon liknande genomlysning som den i Storbritannien. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger att hon ser allvarligt på det som inträffat och påpekar att hon diskuterat frågan när EU:s biståndsministrar sammanträdde i tisdags. En dialog förs också med Sida om hur interna rutiner kan förbättras för att förebygga och hindra trakasserier, opassande beteenden och övergrepp. Sida har för närvarande bromsat sitt humanitära stöd till Oxfam.

– Vi har inte råd att förlora förtroendet för utvecklingssamarbete. De här människorna som förstör det förtroendet de måste bort, säger Isabella Lövin till OmVärlden.

The International Rescue Committee (IRC), som leds av den före detta utrikesministern David Miliband har också dragits in i skandalen. Organisationen har fått sina pengar indragna från de brittiska biståndsorganet DFID, efter anklagelser om sexuella trakasserier och förskingring. Pengar återfördes senare men skandalen tystades ned.

Läs mer om hur kvinnor utsatts i biståndsbranschen

– Ingen organisation är för stor, eller vårt arbete med dem för komplext, för att jag ska tveka att dra in deras finansiering, om vi inte kan lita på att de som ska nås av biståndet sätts i första rummet, säger den brittiska biståndsminister Penny Mordaunt till Financial Times.

– Använd inte skandalen för att stoppa humanitärt stöd. Kvinnor har försökt lyfta dessa frågor i åratal, det är inte en överraskning för oss att det här händer, säger Purna Sen, policy chef för UN Women till Apolitical.

Ylva Bergman, Axel Kronholm, Louise Gårdemyr