Go to main navigation
tanzania-collage.jpg

EU-ambassadör Roeland Van de Geer.

Foto: REPOA Tanzania / Flckr

nyhet

EU kallar hem ambassadör efter antigay-kampanj i Tanzania

EU kallade under måndagen hem ambassadör Roeland Van de Geer efter starten på en hätsk kampanj mot homosexuella i Tanzania. EU ska nu genomföra en bred översyn av sina relationer med landet.

EU:s ambassadör i Tanzania, Roeland Van de Geer, kallades hem till Bryssel under måndagen för ”konsultationer”. I ett officiellt uttalande beklagar EU den senaste tidens försämring av de mänskliga rättigheterna i landet och skriver att de nu ska genomföra en bred översyn av sina relationer med Tanzania.

EU är en stor biståndsgivare till Tanzania. Nuvarande program, som sträcker sig över åren 2014-2020, är värt 626 miljoner euro.

Återkallandet av ambassadören kommer i samband med att guvernören för landets största stad Dar Es Salaam*, Paul Makonda, uppmanat invånare att anmäla homosexuella inför planerade massarresteringar med start denna vecka. Homosexuella handlingar är olagligt i landet, enligt en lag från den brittiska kolonialtiden, och kan bestraffas med livstids fängelse.

Homofobisk retorik har ökat kraftigt i Tanzania sedan John Magufuli blev president år 2015. Presidenten har bland annat uppmanat alla att fördöma homosexualitet och hbtq-aktivister har arresterats och deporterats. Aids-kliniker har även tvingats stänga efter att de anklagats för att ”uppmana till homosexualitet”. Attacker mot oppositionella och journalister har även ökat under Magufuli.

Regimen har de senaste dagarna försökt distansera sig från kampanjen i huvudstaden och sagt att den inte är officiellt sanktionerad. Guvernör Paul Makonda, som tillhör samma parti som president Magufuli, har dock kraftfullt försvarat sig mot den massiva internationella kritiken.

– Jag upprör hellre dessa länder än Gud, sa han till reportrar i förra veckan.

Han sa också att homosexualitet ”trampar på tanzaniers moraliska värderingar och våra kristna och muslimska religioner” och att hans mål är att utrota homosexualitet och prostitution i staden.

Kampanjen mot homosexuella i Tanzania har många likheter med den i grannlandet i Uganda som år 2014 införde skärpta straff, och i sin ursprungsversion även dödsstraff, för homosexuella handlingar. Dödsstraffet bedömdes senare stå i strid med konstitutionen och ströks.

Tanzania är en av de största mottagarna av bistånd i Afrika med en ansenlig del av budgeten finansierad av biståndsmedel. Sveriges bistånd i landet omfattade förra året 1,1 miljarder kronor.

Sverige har ännu inte officiellt reagerat på händelseutvecklingen i Tanzania.

Mikael Färnbo


*tidigare stod det att Dar Es Salaam är Tanzanias huvudstad, det har korrigerats i efterhand