Go to main navigation
20151030_Syrians_and_Iraq_refugees_arrive_at_Skala_Sykamias_Lesvos_Greece_2.jpg

Flyktingar från Syrien och Irak anländer från Turkiet till Lesbos, Grekland. 

Foto: Ggia

NYHET

Farligare än någonsin att korsa Medelhavet

Färre flyr över Medelhavet, men fler dör, visar en ny rapport från UNHCR.

– Vägen över Medelhavet är en av världens dödligaste flyktrutter. Antalet människor som flyr den vägen har minskat – nu handlar det inte längre om att hantera siffror, utan om huruvida Europa kan mobilisera medmänsklighet och rädda liv, säger UNHCR:s Europachef Pascale Moreau i samband med släppet av rapporten Desperate Journeys om flyktvägar till Europas gränser.

Resan är hittills i år farligare än någonsin – 1600 personer har dött eller försvunnit. Mellan januari och juli i år har en av 18 människor dött eller försvunnit – under samma period förra året var det en av 42.

Läs mer om den farliga resan här.

Under flyktvägen finns många hot och många blir utsatta för övergrepp på vägen. 17-åriga Yohannes kidnappades, torterades och var utan mat långa perioder innan han, tillsammans med 450 andra flyktingar, kunde räddas från en träbåt utanför Italiens kust. 

– Det kändes som att jag var en handelsvara, säger han till UNHCR.

Flest dödsfall sker längs den centrala Medelhavsrutten, där resan börjar i Libyen. Under sommaren kunde vi läsa om hur EU hindrade sök- och räddningsfartyg från att rädda människor på Medelhavet. Strategin går även ut på att stötta den libyska kustbevakningen så att de kan föra tillbaka människor som försöker fly och sätta dem i interneringsläger. Något som är helt emot den internationella sjörätten. Människor som räddas till havs ska återföras till närmsta säkra hamn, vilket Libyen inte är, skrev Läkare utan gränser i juli och kritiserade EU:s samarbete med Libyens kustbevakning. 

Även Amnesty är kritiska till samarbetet som strider mot mänskliga rättigheter och mot flera europeiska regeringar som hellre stänger ute människor än räddar liv. Italien och Malta stängde exempelvis helt sina hamnar för räddningsbåtar under sommaren. EU:s flyktingpakter har kritiserats av människorättsorganisationer tidigare, till exempel vad gäller överenskommelsen med Turkiet.

Läs mer om Doaa Al Zamel som överlevde fasorna på Medelhavet.

Att fler länder sätter upp hinder för att avskräcka och stoppa flyktingar och migranter är något som också UNHCR uppmärksammar i rapporten och uppmanar stater att tillgodose de som behöver internationellt skydd att kunna söka asyl och samtidigt öka tillgången till säkra och lagliga vägar.

Läs mer om hur EU-ledarnas entusiasm minskade och förbyttes till inskränkningar. 

Louise Gårdemyr