Go to main navigation
Sebastian Rich/Unicef barnsoldater Sydsudan

Den 17 april befriades bästa vännerna 12-åriga Ganiko och 13-åriga Jackson tillsammans med drygt 200 andra barnsoldater.

Foto: Sebastian Rich/Unicef

NYHET

Fem bra saker som hände i april

Fler sötvattensdelfiner i Kambodja, första flygfria klimatkonferensen och papperslösa syriska ungdomar har fått större möjlighet att gå i skolan. OmVärlden listar fem hoppfulla nyheter från april.

1. Ny klimatlag i Peru

Transporter är ett av många områden som den nya klimatlagen ska reglera. Här båtfärd på Amazonfloden i Peru. Foto: Tova Jertfelt.

Som första land i Sydamerika har nu Peru skrivit under en ny lag om klimatförändringar. Den ska leda arbetet i att minska utsläpp och utveckla strategier för att hantera konsekvenserna av klimatförändringarna. En av anledningarna är också att landet strävar efter att bli ett medlemsland i OECD. Perus miljödepartement har fått särskilt ansvar för att den nya lagen följs och för att olika departement och regioner samarbetar. 

Lagen fokuserar också på att skolor ska undervisa om miljöfrågor för att nästa generation ska vara medvetna om klimatförändringarna.

Avskogningen som pågår i Amazonas är en bidragande faktor som har spätt på klimatförändringarna och dess konsekvenser. Stora delar av Perus befolkning är sårbara inför allt från översvämning, torka och frost. Många grödor påverkas också vilket kan leda till matosäkerhet. 

2. Sydsudan: fler vaccineras och fler frigivs

Vaccinationskampanjer fortsätter i april i Sydsudan. Foto: Amanda Martinez Nero/IOM

Sedan konflikten i Sydsudan bröt ut 2013 har landet fått sämre hälsoförhållanden. Mässling och kolera har blivit allt vanligare.

Men FN:s migrationsorganisation IOM, har tillsammans med lokala partners, dragit igång vaccinationskampanjer för att begränsa antalet som drabbas. Bara i mars nåddes fler än 140 000 människor. Nu i april fortsätter man att nå ut till fler i städerna Malakal och Wau i norra Sydsudan.

En annan positiv nyhet från Sydsudan är att fler barnsoldater har frigivits. I februari skrev vi om att över 300 barnsoldater befriats i Sydsudan. Och den 17 april hölls en cermoni för ytterliggare 207 barn som tagits omhand av sina familjer och organisationer som Unicef. Två av barnen (se toppbilden) var Ganiko, 12 år och Jackson, 13 år som blev bästa vänner när de tjänstgjorde tillsammans som barnsoldater i en militär grupp. 

3. Hotad floddelfinart ökar igen i Kambodja

Populationen av Irrawaddydelfinen ökar i Mekongfloden i Kambodja. Här några delfinkalvar som leker. Foto: Lor Kimsan/WWF

Efter en inventering av kambodjanska regeringen och Världsnaturfonden i Kambodja har de nu kunnat se att beståndet av Irrawaddydelfinen ökar. Ökningen är den första på 20 år. Den lilla populationen av sötvattensdelfinen lever i Mekongfloden i Kambodja och har på två år ökat från 80 till 92 individer.

– Efter flera år av hårt arbete så kan vi äntligen se att dessa ikoniska delfiner kan skyddas mot utrotning, sa Seng Teak, generalsekreterare på WWF i Kambodja, i ett pressmeddelande.

1997 fanns det 200 individer men ett ökande hot från olagliga fiskenät och giftläckage i floden gjorde att beståndet minskade rejält. Hotet kvarstår men olika aktörer i Kambodja samarbetar i allt högre grad för att inte låta delfinen dö ut.

4. Syriska tonåringar kan gå i skolan i Libanon

Syriska ungdomar i Libanon får större möjlighet att gå i skolan. Foto: Russell Watkins/Department for International Development 

Ungdomar, mellan 15 och 18 år, som flytt från Syrien och som inte har något pass eller annan identifikation kan nu få temporärt uppehållstillstånd efter ett beslut av Libanons regering. Detta gör det möjligt för barnen att gå i skolan utan att riskera att ifrågasättas eller arresteras eftersom de saknar papper.

Human Rights Watch menar att juridisk status är nyckeln till att barnen kan fortsätta sin utbildning. Mer än 200 000 syriska barn som befinner sig i Libanon går idag inte i skolan.

5. Första flygfria klimatkonferensen

Kommer vi se fler konferenser som den här i framtiden? Här syns talaren Pam Pearson tillsammans med värdarna för konferensen. Foto: We don't have time

På Earth day (21 april) arrangerades världens första klimatneutrala klimatkonferens. Ingen fick flyga för att ta sig till eller från konferensen. Basen var i Stockholm och de som befann sig där fick  transportera sig till konferenslokalen med eldrivna fordon och maten lagades av matrester som blivit över någon annanstans. Övriga deltagare fanns med via länk. Jeffery Sachs och Anders Wijkman var två av konferensens talare.

Bakom initiativet stod rörelsen ”We don´t have time” som menar att vi inte har tid att vänta på att agera för klimatet och vars mål är att bygga världens största nätverk för klimatförändringar. 

Bonusnyhet:

Som en av de goda nyheterna i januari skrev vi om en ny lag mot våldtäkt i Somaliland. Det som kvarstod innan implementeringen då var ett godkännande även från den övre kammaren i Somalilands parlament. Och nu i april godkändes lagen även på högsta nivå! 

Louise Gårdemyr