Go to main navigation
Rebati ger bäbis Adilya vaccin för Polio, Indien fem bra saker

WHO och Unicef presenterade i juli data som visar att fler barn än någonsin vaccinerades under förra året.

Foto: Wikimedia/UNICEF

NYHET

Fem bra saker som hände i juli

Fred mellan Etiopien och Eritrea, bättre arbetsvillkor för kvinnor i Indien och mer skyddad regnskog i Colombia. OmVärlden listar fem hoppfulla nyheter från juli.

1. Rekordmånga barn vaccinerades under 2017

Världshälsoorganisationen WHO och Unicef släppte i mitten av juli nya data som visar att 123 miljoner barn vaccinerades globalt under förra året. Jämfört med 2010 blev nästan fem miljoner fler barn vaccinerade 2017.  

Allt fler länder inkluderar till exempel en andra dos av vaccin mot mässling och röda hund vilket lett till att fler barn har skydd mot sjukdomarna – från 35 procent 2010 till drygt 50 procent 2017.

Dock kvarstår mycket arbete eftersom det är många barn som fortfarande inte har tillgång till vaccin, menar organisationerna, och uppmanar länder att investera mer resurser i vaccinprogram.

Den 9 juli skrev Eritrea och Etiopien under en deklaration om fred.

2. Fred mellan Etiopien och Eritrea

I juli undertecknade Eritrea och Etiopien ett fredsavtal. Redan i juni skrev vi om den positiva utvecklingen mellan länderna som en god nyhet.

Konflikten mellan Etiopien och Eritrea började med ett gränskrig för tjugo år sedan där 80 000 människor dog och har sedan dess pågått i skiftande styrka. 

I april tillträdde Abiy Ahmed som ny premiärminister i Etiopien. Han har sedan dess arbetat för att försöka förbättra relationen mellan länderna.

Den 9 juli meddelade länderna i ett gemensamt uttalande att kriget är över och att de skrivit under en deklaration om fred och vänskap. Ekonomiska och diplomatiska relationer ska nu åter byggas upp och länderna ska påbörja ett samarbete kring regional säkerhet. En vecka efter fredsavtalet undertecknats gick den första flygningen från Etiopien till Eritrea.

I nationalparken Serrania de Chiribiquete lever nära 3000 växt- och djurarter som nu får större skydd. Foto: Cesar David Martinez 

3. Nationalpark för tropisk regnskog i Colombia blev större

I Amazonas ligger nationalparken Serrania de Chiribiquete – i juli blev den världens största nationalpark som ska skydda tropisk regnskog. Totalt är parken nu 43000 kvadratkilometer. Dessutom blev den ett av UNESCO:s världsarv. 

Det här en milstolpe för Amazonerna och för global naturvård. Det är också ett viktigt steg för att skydda Colombias ekosystem, säger Mary Lou Higgins, chef på WWF i Colombia. 

I parken lever tusentals växt- och djurarter, många under hot – och samtidigt är den hem för flera grupper av ursprungsbefolkning.

Högt valdeltagande i Pakistan - och folket är trötta på extremister och terrordåd.

4. Folket i Pakistan röstade för fred

– Inget av de partier som har kopplingar till terrorism vann någon av de 272 platserna i parlamentet – eftersom befolkningen inte vill ge dem någon makt, säger statsvetaren Muhammad Junaid till IPS.

Inför valet kritiserades landet hårt av internationella medier och människorättsorganisationer eftersom kandidater med kopplingar till extremister kunde ställa upp i valet. I valrörelsen och under själva valdagen utfördes terrordåd.

Men trots det valde majoriteten av befolkningen att inte stötta partier med kopplingar till terrordåd. Dessutom var det fler än någonsin, 55 procent, som röstade i valet.

En av majs goda nyheter handlade om att transpersoner fick ökade rättigheter i Pakistan. Bland annat rätten att delta politiskt. Fem kandidater ställde upp i valet i juli.

Viju Penkoot driver kvinnorörelsen Penkoot och startade fackförbundet Amtu efter att en kvinna fick avdrag på lönen för att hon lutat sig mot väggen under ett arbetspass.

5. Lagförändring i Indien som förbättrar kvinnors arbetsvillkor

I delstaten Kerala har kvinnor länge kämpat för att få förbättrade arbetsvillkor. I början av juli röstades en lag igenom som ger rätt till minimilön och pauser.

Cybil Wilson som arbetat i en klädbutik i Kerala i 10 år berättar för The Guardian om hur hon och hennes kollegor inte får sitta ner under ett 14-timmars pass. 

Men nu har styret i Kerala bestämt att kvinnor ska få sitta – något som fackrörelsen Amtu kämpat för i åtta år. Den nya lagen innebär också rätten till en minimilön på 10 000 rupees, en åtta timmars arbetsdag, något att sitta på samt lunch- och eftermiddagsraster.

Louise Gårdemyr