Go to main navigation
Vespa_crabro_germana_with_prey_Richard_Bartz_Crop.jpg

Goda nyheter spelar ofta en biroll i nyhetsrapporteringen, här listar vi fem bra saker som hände i maj! (Förut fanns här en bild på en blomfluga som också drar nytta av giftet som dödar bin förstörs.)

Foto: Wikipedia

NYHET

Fem bra saker som hände i maj

EU förbjuder gift som dödar bin, transpersoners mänskliga rättigheter i Pakistan lagstadgas och svensk-etiopiska Fikru Maru är fri. OmVärlden listar fem hoppfulla nyheter från maj.

1. Palestina tar bort ”gift dig med din våldtäktsman-lag”

Palestina har nu upphävt den lag som tidigare berättigat våldtäktsmän att gifta sig med sina offer.

Under 2016-2017 uppmärksammades en kampanj i Libanon särskilt där kvinnor klädde sig i blodiga brudklänningar för att protestera mot lagen. Förra året kunde därefter se Libanon men också Jordanien och Tunisien häva lagen.

Att upphäva lagen är ett steg i rätt riktning för Palestina, menar bland annat Human Rights Watch, och uppmanar också fler länder, som Algeriet, Barain, Irak, Kuwait, Libyen och Syrien att upphäva liknande lagar.


2. Ökade rättigheter för transsexuella i Pakistan

Den nya lagen som trädde i kraft den 8 maj ska garantera transpersoners mänskliga rättigheter och förbjuder diskriminering. Att lagen passerade igenom det pakistanska parlamentet som i många frågor ses som konservativt har hyllats av aktivister och transpersoner även om det finns en oro över implementering, skriver Al Jazeera.

Medborgare i Pakistan kan nu själva ange sin könsidentitet – man, kvinna eller både och – i pass och andra officiella dokument. Diskriminering från arbetsgivare, vårdinstanser, utbildningsorgan eller privata företag förbjuds. Transpersoner får till exempel också rätt att ärva och delta politiskt. 

3. Fikru Maru släpptes ur fängelset i Etiopien

Den 15 maj släpptes den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru fri efter fem år i fängelse. Han kom till Sverige på 70-talet som flykting och utbildade sig till läkare. 30 år senare återvända han till Etiopien för att starta ett sjukhus och åkte därefter fram och tillbaka mellan Sverige och Etiopien.

Anklagelserna mot Maru har förändrats över tid. När han greps 2013 handlade det först om ett mutbrott, sedan terrorbrott och nu senast om att ha orsakat ett fängelseupplopp. Många har under Marus tid i fängelset ifrågasatt myndigheternas version. Bland annat genomförde Amnesty en aktion i februari 2018.

Men nu har alltså samtliga åtal lagts ner och Fikru Maru är fri.


Foto: Christina Zampas

4. Kvinnor på Irland får bestämma över sina egna kroppar

Den 25 maj röstade Irlands befolkning om en grundlagsändring för att kunna ändra landets abortlag. Resultatet blev en jordskredsseger för ja-sidan i folkomröstningen, något som firats på många håll i världen.

Det åttonde tillägget i konstitutionen handlar om att kvinnans rätt till liv jämställs med fostrets. Den skrivningen ska nu, efter att 66 % röstat för, avskrivas och parlamentet kan utforma en ny abortlagstiftning. 

Som det ser ut idag har Irland en av världens strängaste abortlagar. Det är förbjudet att göra abort för den som blivit gravid efter att ha blivit våldtagen eller blivit utsatt för incest. Endast om kvinnans liv är i stor fara kan en abort tillåtas. För den som gör en olaglig abort är straffet 14 års fängelse. Nu diskuterar parlamentet att tillåta fri abort upp till vecka 12. 

Inför folkomröstningen skrev människorättsjuristen Christina Zampas om hur ett ja till kvinnors rätt att bestämma över sin kropp kan sända en viktig signal över världen. 

Foto: AVAAZ/Olivier Matthys/AP Images

5. EU förbjuder gift som dödar bin

EU-kommissionen beslutade i slutet av april att förbjuda neonikotinoider vilket är en särskild typ av insektsgifter, särskilt skadlig för bin.

16 av EU:s medlemsländer röstade för förslaget om ett förbud den 27 april och lagen beräknas träda i kraft i slutet av 2018. Då kan neonikotinoiderna endast användas i stängda växthus. 

Den 20:e maj firades dessutom den första internationella bi-dagen, World Bee Day, på initiativ av en slovensk biodlarförening. Dels för att uppmärksamma hur viktiga bi är för biodiversitet och matosäkerhet och dels för att larma om att de är under hot från bland annat bekämpningsmedel och klimatförändringar.

Louise Gårdemyr