Go to main navigation
Prime Minister Narendra Modi And Secretary General Of United Nations Antonio Guterres Inaugurate The 2nd Global RE-INVEST 2018
NEW DELHI, INDIA - OCTOBER 2: Students display solar lamps during the inauguration of 1st Assembly of International Alliance (ISA), 2nd IORA Renewable Energy Ministerial Meet & 2nd Global RE-Invest 2018, at Vigyan Bhavan, on October 2, 2018 in New Delhi, India. (Photo by Vipin Kumar/Hindustan Times via Getty Images)

Studenter visar upp sollampor under ett event om förnybar energi i Indien, sol och vind blir en allt större del av Indiens totala energiproduktion.

Foto: Vipin Kumar/Hindustan Times/Getty Images

NYHET

Fem bra saker som hände i november

Könsstympning minskar i flera afrikanska länder, världens minsta räv är inte längre utrotningshotad och Indien satsar allt mer på förnybar energi. Det är några av november månads hoppfulla nyheter.

1. 10 procent av Indiens el är förnybar

Användningen av energikällorna sol och vind har ökat kraftigt de senaste åren i Indien. Mellan april och oktober i år stod de för 10 procent av den totala elproduktionen.

Indien är en av världens största kolproducenter men den indiska staten satsar allt mer på grön energi. 2014 låg solenergiproduktionen på 2,4 gigawatt, en siffra som hitills har fyrdubblats. Fram till 2022 vill regeringen utöka Indiens solenergiproduktion med 100 gigawatt.

Enligt klimatavtalet som Indien har skrivit under ska 40 procent av landets energi vara förnybar till 2030, något som den indiske premiärministern lovat kommer ske redan 2027.

Läs mer: Indien tar täten för klimatet

Asmahan Obaid Hamad från Sudan är själv inte könsstympad och har inte könsstympat sina fem döttrar. Här med sin tioåriga dotter, Asia Mawala Altaib. Foto: DFID 

2. Kraftig minskning av könsstympning

I Öst-, Väst- och Nordafrika har andelen könsstympade flickor under 14 år minskat kraftigt de senaste tjugo åren visar ny studie. Framförallt är det i Östafrika som den största minskningen av könsstympning har skett, från drygt 70 procent år 1995 till 8 procent år 2016.

Studien har utgått från två hälsoundersökningar, Demographic Health Survey och Multiple Indicator Cluster Survey och studerat drygt 200 000 flickor under fjorton år i 27 länder i Afrika.

I november presenterade även den brittiska biståndsmyndigheten DFID att de investerar 50 miljoner pund, den hittills största enskilda givarsumman, till lokala initiativ i afrikanska länder som arbetar med att stoppa könsstympning.

Santa Cruz Island Fox är inte längre en utrotningshotad art. Foto: The Regents of the University of California/ Santa Cruz Island Reserve 

3. Världens minsta räv inte längre utrotad

Rävarten Santa Cruz Island fox är mindre än en katt och lever på Santa Cruz Island i ögruppen Channel Islands på Kaliforniens kust. Arten minskade kraftigt när vildsvin kom till ön men tack vare en grupp av organisationer har populationen nu ökat igen och är inte längre utrotningshotad.

Organisationerna började bygga upp populationen år 2002 och ses som ett av de mer effektiva programmen för hotade arter. Från att ha varit ner på ett hundratal individer finns det nu över 2 000 rävar och för första gången på över 150 år är ön fri från främmande arter. 

Mer frihet och urbaniseringen är två av minskningens orsaker. Illustration: Tova Jertfelt

4. Färre självmord globalt

Antalet självmord minskar i nästan hela världen, med 38 procent sedan den högsta siffran rapporterades 1994, skriver The Economist. 4 miljoner liv har räddats vilket är mer än fyra gånger så många människor som har dödats i krig under samma period. Minskningen började i västvärlden i början på 1900-talet men i andra delar av världen, i till exempel Kina, Ryssland och Indien, är det först på senare tid. USA är det stora undantaget.

En större social frihet är en av orsakerna till den globala minskningen, i Indien och Kina har kvinnors frigörelse och självständighet lett till att färre kvinnor tar sitt liv. I Ryssland har alkoholkonsumtion och självmord minskat parallellt. Den pågående urbaniseringen nämns också som en orsaksfaktor, färre tar självmord i städer än på landbygden.

5. Över en miljon flickor i Senegal får skydd mot livmoderhalscancer

Över 1 200 kvinnor i Senegal dör av livmoderhalscancer varje år men nu har HPV-vaccinet som skyddar mot livmoderhalscancer introducerats i Senegal vaccinationsprogram. Innan året är slut kommer 200 000 flickor mellan 11-14 år att ha fått vaccinet och under nästa år ytterligare 900 000.

– Genom att göra det här vaccinet tillgängligt visar regeringen i Senegal att de står upp för landets flickor och kvinnor. Deras hälsa går en ljusare framtid till mötes, säger Laylee Moshiri vid Unicef i Senegal.

Louise Gårdemyr