Go to main navigation
votering.jpg

Foto: Ingemar Edfalk/Riksdagsförvaltningen

NYHET

Flera utrikespolitiska profiler kan åka ur riksdagen

Flera av partiernas utrikes- och biståndspolitiska talespersoner kan förlora sin riksdagsplats efter söndagens val. Det visar en genomgång som OmVärlden gjort.

Miljöpartiets biståndspolitiska talesperson Emma Nohrén riskerar att bli utan mandat. För Alliansens utrikes- och biståndspolitiska talespersoner blir regeringsfrågan och personrösterna avgörande för om de får behålla sina riksdagsplatser. Som mandatfördelningen ser ut nu ligger tre av de fyra borgerliga partiernas profilerade namn på gränsen.

I Alliansen sitter Kerstin Lundgren (C) och Fredrik Malm (L) säkrast just nu. Lundgren är andranamn på centerlistan i Stockholm, där partiet får två mandat. Malm står som fjärdenamn på Liberalernas listor i både Stockholms kommun och län, där partiet sammanlagt får sex riksdagsmandat.

Deras allianskollegor kan inte andas ut helt och hållet ännu. Sofia Damm (KD) står på plats två på Kristdemokraternas lista i Skåne södra, där partiet får ett mandat. Sofia Arkelsten (M) har plats åtta på Moderaternas lista i Stockholm där får partiet sju riksdagsmandat.

Räknar med alliansregering

Det finns dock goda utsikter också för dem att sitta kvar. Förstaplatsen på listorna innehas av partiledarna, som kan bli invalda i andra distrikt beroende på hur personrösterna faller ut. I det fall att det blir en alliansregering intar ju dessutom partiledarna regeringen och lämnar sina riksdagsplatser till förfogande för andra i partiet. 

Sofia Arkelsten skriver på twitter att hon räknar med att Alliansen kommer att bilda regering och att Ulf Kristersson ingår i den, vilket ”betyder att jag då kan tjänstgöra som riksdagsledamot.”

På Facebook skrev Fredrik Malm i natt att ”med er hjälp ser det nu ut, med största sannolikhet, att jag är omvald i riksdagen.”

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Jonas Jacobsson Gjörtler ställde inte upp för omval till riksdagen och har ännu ingen efterträdare.

Osäkert för Miljöpartiet

Sverigedemokraternas biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid har goda chanser att sitta kvar. I Stockholm där hon var andranamn på riksdagslistan fick partiet fyra mandat. Detsamma gäller Vänsterpartiets riksdagsledamot och utrikespolitiska talesperson Yasmine Posio, som var andranamn i Göteborg där Vänsterpartiet hämtar två mandat.

I valkretsen "Västra götalands län västra" har rösterna i skrivande stund ännu inte räknats klart, men där står Kenneth G Forslund etta på Socialdemokraternas riksdagslista och klarar sig sannolikt också kvar. I förra valet fick Socialdemokraterna tre mandat i hans valkrets.

Emma Nohrén är biståndspolitisk talesperson för Miljöpartiet och står som andranamn på listan i Västra götalands län norra, men inte heller där är rösterna färdigräknade och mandatfördelningen klar. I förra valet tog Miljöpartiet ett mandat i den valkretsen. Partiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt har inte ställt upp för omval.

Partiernas utrikes- och biståndspolitiska talespersoner och experter spelar en avgörande roll för vilken Sveriges roll i världen blir. Vid en valseger är de favoriter för ministerposter, och i riksdagen präglar de politiken och samtalet i utskottsarbetet och debatter. De nya utskottens sammansättning klarnar inte förrän efter den 24 september när riksdagen öppnat.

Axel Kronholm