Go to main navigation
Event on Unlocking Human Potential through International Finance Facility for Education Event
A participant of the event "Making Impossible Possible: Unlocking Human Potential through the International Finance Facility for Education", holds up a petition signed by 1.6 million young people from 193 countries to support the cause.

Utbildning på tog stor plats på agendan under FN-veckan. Här håller en deltagare upp en lista över 1,6 miljoner namn på unga från 193 länder som stöttar ett initiatv för att finansiera utbildning. 

Foto: UN Photo/Laura Jarriel

NYHET

FN-året är igång: Iran, Syrien –  och barns utbildning på agendan

När dammet skingras efter den intensiva veckan av FN:s 73:e generalförsamling lyser några ämnen starkare på den internationella arenan. Här är något av det som världen vill fokusera på.

Efter sex hektiska dagar med debatter, samtal och överläggning i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling är FN-året igång. Sammanlagt har 77 statsöverhuvud och 44 regeringschefer och ett antal vice-chefer och delegater talat inför det internationella samfundet. De flesta har varnat för de katastrofala följder som den globala uppvärmningen leder till och manat till samarbete över nationsgränserna för att nå de gemensamma globala målen.

Läs mer om hur det hektiska FN-året inleddes 

Många länder efterfrågar förändring av FN:s säkerhetsråd. Foto: Loey Felipe 

En ny ordning i säkerhetsrådet?

Många afrikanska länder lyfte frågan att säkerhetsrådet måste förändras. De fem permanenta medlemmarna representerar maktbalansen från 1945 och deras vetorätt förlamar FN från att agera i akuta kriser.

Frankrikes president, en av de fem permanenta, föreslog att vetorätten skulle frångås vid exceptionella lägen och stärka den kollektiva ansatsen, inte verka obstrueande, men fick inte medhåll av de andra fyra permanenta medlemmarna. Ryssland utryckte oro för att diplomatin frångås när den internationella närvaron i Kosovo blivit en amerikansk militärbas.

 USA backar från det multilaterala samarbetet. Eller? Många dubbla budskap. Foto: Rick Bajornas 

Vad vill USA?

Det var dubbla budskap om USA:s inställning till utvecklingsfrågor under veckan, skriver tidningen Devex. Å ena sidan talade Trump om ett bistånd som skulle moderniseras, å andra sidan talade han om det som ett redskap för att få politiska fördelar, att de som får USA:s stöd ska vara "våra vänner". 

Flera stora humanitära- och människorättsorganisationer tolkade det som att USA kommer dra sig ur fler internationella åtaganden och fokusera på amerikanska intressen. USA har tidigare sagt att de inte kommer att samarbeta med den internationella brottmålsdomstolen ICC. Att USA, som är världens största biståndsgivare, dragit sig ur stödet till UNRWA, som stödjer palestinska flyktingar, oroar det internationella samfundet och var uppe för debatt i säkerhetsrådet som varnade för det kritiska äget i Gaza. EU, Kuwait och Norge med flera ska nu skjuta till pengar.

Sverige talade i generalförsamlingen

– Kofi Annan sa en gång att “vi behöver inte fler löften. vi behöver börja hålla de löften vi redan har avlagt”, sa Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör, i måndags, under sista dagen för generalförsamlingens årliga “general debate”.

Skoog pratade bland annat om Sveriges tid i säkerhetsrådet och påminde länderna om de åtaganden man gjort under Parisavtalet för att hejda klimatförändringarna. Skoog pekade på det “alarmerande stora” gapet mellan åtagandena man gjort och de minskningar i utsläpp som faktiskt krävs.

Läs mer om Sverige i säkerhetsrådet.

Läs mer om hur "Världen inte redo för klimattoppmöte".

Irans president Hassan Rouhani tillsammans med FN:s generalsekreterare. Foto: Rick Bajornas 

Iran fick sina fiskar varma

Ledare från Bahrain och Förenade arabemiraten gick i sina tal till angrepp mot Iran.

Bahrains Shaikh Khalid bin Ahmed al-Khalifa anklagade Iran för att försöka omkullkasta stater och blanda sig i interna angelägenheter i grannländerna.

Förenade arabemiratens utrikesminister, Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan, anklagade Iran för att sprida “kaos, våld och sekterism”.

Tidigare under debatten tillägnade USA:s president Donald Trump en stor del av sitt tal Iran, som han beskrev som en “korrupt diktatur”

Irans president, Hassan Rouhani, sa i sitt tal till generalförsamlingen att Trump led av ett “svagt intellekt”. Efter att han återvänt till Iran påpekade även Rouhani att det idag inte är några länder som stöttar USA “förutom ett eller två länder”. “Det är en historisk politisk isolering som är sällsynt för Amerika”. 

Syriens utrikesminister Walid al-Moallem talar i generalförsamlingen. Foto: Cia Pak

Syrien anklagade USA för krigsbrott

Syriens utrikesminister Walid al-Moallem kritiserade internationell inblandning i Syrien, förnekade att Damaskus använt kemiska vapen och anklagade den USA-ledda koalitionen för krigsbrott.

Han sa också att Syriens “kamp mot terrorism snart är över” och att landet nu är redo att välkomna tillbaka över fem miljoner människor som flytt landet under den sju år långa konflikten.

Shah Mehmood Qureshi, Pakistans utrikesminister, och Sushma Swaraj, Indiens utrikesminister, under deras tal i generalförsamlingen. Foto: Cia Pak

Pakistan och Indien rykte ihop

Pakistan anklagade i lördags Indien för att sponsra terrorister i omstridda Kashmir, och beskrev indiska styrkors övergrepp som “en fläck på mänsklighetens samvete”. 

Tidigare under dagen hade Indien riktat liknande anklagelser mot Pakistan och lagt skulden på landet för att fredsförhandlingarna kört fast. Indiens utrikesminister Sushma Swaraj påminde åhörarna om att Osama bin Laden levde i Pakistan efter 11 september-attackerna, och att hjärnan bakom 2008 års terrorattentat mot ett hotell i Mumbai fortfarande lever i Pakistan “under straffrihet”. 

De båda länderna pratade även om sin egen förträfflighet. Sushma Swaraj lyfte fram framgångarna under premiärminister Narendra Modi, bland annat införandet av 26 veckors mammaledighet.

Pakistans utrikesminister Shah Mehmood Qureshi sa att hans land visat en “fundamental förändring” i sitt styre efter att man i juli valt Imran Khan som ny premiärminister och nu är fokuserade på en politik för “fred, partnerskap och välstånd” i regionen och internationellt.

Justine Trudeau, Kanadas premiärminister, på ett högnivåmöte om utbildning. Foto: UN Photo/Rick Bajornas 

Utbildning fick stort fokus

Det jublades över att utbildning äntligen kom högt på agendan under FN-veckan.

En höjdpunkt var ett högnivåmöte där statschefer från Kanada, Frankrike och Storbritannien enades med minsitrar från Kenya, Niger och Jordanien om att fokusera på utbildning av flickor. 

De lovade att ge flickor 12 år av fri utbildning och uppmanade flera att bidra.

"Idag talade vi om en av de stora utmaningar i vår tid, att se till att flickor får tillgång till utbildning så de kan utnyttja sin fulla potential och genomföra sin drömmar", twittrade Kandas premiärminister Justine Trudeau.

Flyktingbarn och utbildning var ett annat viktig fokus under veckan. På ett högnivåmöte lovad flera organisationer att arbeta för att säkra tillgång till skolgång för flyktingar. Ett mål är att få de 7, 5 miljoner flyktingbarn i skolgång några månader efter det att de flytt från sina hem.

100 miljoner dollar lovade av Islamic Development Bank till Education Above All Foundation, från Quatar, som riktar in sig på barn som inte går i skolan och Education Cannot Wait (Unicef) fick löften om 46 miljoner dollar från Danmark, och löften från flera andra länder. 

FN:s generalsekreterare António Guterres talar på ett forum för den privata sektorn den 24 september. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe 

Privata näringslivet på plats

För att världen ska nå de globala målen måste det till mer pengar, något som bland annat diskuterats på ett högnivåmöte under FN-veckan. Att näringslivet ska bidra och påverka inriktningen ses som en nödvändighet. FN:s generalsekreterare har bland annat deltagit i ett forum för den privata sektorn.

Flera stora företag var på plats enligt Devex. Bland andra Larry Rock, chef på Black Rock, som också deltog i sido-eventet "One Planet", arrangerat av FN:s generalsekreterare, Frankrikes president Emanuel Macron, Michael Bloomberg och Jim Yong Kim, chef för Världsbanken. One Planet drogs igång efter det att USA drog sig ur Parisavtalet och under FN veckan lanserade Frankrike, Tyskland och Larry Flink att tillsammans med fondförvaltare skynda på kampen mot den globala uppvärmningen. Fonderna ska investera i gröna tillväxtmarknader i sydöstra Asien, enligt tidningen Handelsblatt. 

Ylva Bergman och redaktionen