Go to main navigation
berta-demo.jpg

Miljöaktivisten Berta Cáceres som mördades i Honduras år 2016 har blivit en ikon i protesterna mot våldet och straffriheten som präglar brotten mot miljö- och människorättsaktivister. Bilden är från en demonstration i Honduras en månad efter mordet.

Foto: Daniel Cima/CIDH

nyhet

Fyrfaldig ökning av mord på miljöaktivister

Antalet miljöaktivister som mördats i sin kamp mot gruvor, plantager, tjuvskyttar och stora infrastrukturprojekt har ökat kraftigt sedan början av 2000-talet. Förra året landade dödssiffran på nästan 200. Det visar siffror från miljöorganisationen Global Witness.

Förra året mördades i snitt fyra miljöaktivister i veckan, totalt 197 personer. Det är fyra gånger fler sedan början av 2000-talet. Siffrorna har nu fått FN att reagera. I mars lanserades kampanjen Environmental rights initiative.

– Vi försöker ge skydd till de som är utsatta genom att besöka dem och göra de synliga så att politikerna förstår att det finns ett pris att betala om de blir angripna. Vi skriver till presidenter och statsministrar och kräver utredningar av våld och trakasserier. Vi försöker också öka mediauppmärksamheten och vi är i kontakt med efterlevandes familjer och ser om vi kan bistå med juridisk hjälp, säger Erik Solheim som är generalsekreterare för FN:s miljöprogram till SR Klotet.

Flest mord förra året skedde i Brasilien (46), Filippinerna (41), Colombia (32), Mexiko (15) och DR Kongo (13).

– Situationen är allvarlig i en del latinamerikanska länder kring konflikter om jord och skog och i Centralamerika där vi har en generellt sett hög våldsanvändning. I Kongo har flera nationalparksanställda blivit mördade och i Iran har miljöaktivister satts i fängelse, säger Erik Solheim.

Karin Lexen, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, tror att det ökade våldet mot miljöaktivister till viss del beror på två sammanfallande trender.

– Många av de som mördas är försvarare av antingen urfolksrättigheter eller mark som hotas av till exempel gruvdrift. Det är människor som engagerar sig mot till exempel palmojeplantage. Det ökade trycket på naturresurser och de stora pengar som finns i det gör att det finns väldigt starka krafter som vill få undan allt som är i vägen. Den andra trenden handlar om att det generellt sett i världen blivit svårare för civilsamhället att uttrycka sina åsikter, säger hon till SR Klotet.

Karin Lexen berättar att Naturskyddsföreningen på nära håll blev utsatta för våldet genom en av deras samarbetsorganisationer i Brasilien år 2016. Den utsatta var en kvinnlig miljöaktivist som engagerat sig mot ett vattenkraftverk. Dagen hon försvann hade hon varit i huvudstaden och fredligt framfört sina synpunkter. När hon återvände till sin by så rövades hon bort och hon hittades sedan dränkt med stenar i samma damm som hon hade protesterat mot.

– En sådan oerhörd skändning av hennes kamp och arbete. Man ska komma ihåg att de här aktivisterna använder bara sådana metoder som vi tycker är helt självklara. Men ändå så utsätts de för ständiga hot och alltså också mord, säger hon.

OmVärlden har flera gånger skrivit om det uppmärksammade mordet på miljöaktivisten Berta Caceres i Honduras för två år sedan.

Mikael Färnbo