Go to main navigation
Gunilla Carlsson

Gunilla Carlsson är numera vice chef för FN-organet Unaids.

Foto: Gunnar Seijbold

nyhet

Gunilla Carlsson om Unaids-skandalen: “Måste arbeta hårt för att återfå förtroendet”

Sverige har fryst sitt stöd till FN-organet Unaids och chefen har tvingats lämna i förtid. Tidigare biståndsminister och numera vice chef på Unaids, Gunilla Carlsson, kommenterar nu skandalen i ett mejl till OmVärlden.

Efter förödande kritik har styrelsen beslutat att Michel Sidibé måste lämna sin post som chef för Unaids i juni nästa år. Det är sex månader tidigare än vad kontraktet säger. Däremot tvingas han inte gå direkt, något som Sverige krävt.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP) har varit tydlig med att förtroendet för Michel Sidibé är förbrukat. Sverige har även beslutat att frysa sitt stöd till Unaids tills vidare.

– Vi har inget förtroende för honom. Han måste avgå nu. Vi fryser vårt stöd tills han är borta, säger biståndsminister Isabella Lövin till Svenska Dagbladet.

OmVärlden har tidigare skrivit om skandalen inom FN-organet Unaids. Svenska Martina Broström gick i våras ut och berättade om hur hon blivit sexuellt trakasserad av en av organisationens toppchefer, Luis Loures. Skandalen ledde till fler anmälningar om övergrepp och maktmissbruk inom Unaids och till att en oberoende panel skapades. Det är den panelen som lämnat sin rapport till styrelsen.

I rapporten beskrivs Unaids ledning som en “boys club”. Mycket av kritiken är riktad mot den högsta chefen Michel Sidibé. Han beskrivs som en ledare som har skapat “en patriarkal kultur med tolerans för trakasserier, inklusive sexuella trakasserier, mobbning och maktmissbruk”. Vidare fastställer rapporten att Sidibé som chef inte tagit ansvar för den kritik som återkommande framförts till ledningen. “Ett byte av ledarskap har blivit nödvändigt” konstaterar panelen.

Läs mer: Tystnadskulturen inom FN måste brytas


Rapporten diskuterades på organisationens styrelsemöte i Genéve i veckan. Styrelsen består av 22 medlemsländer och åsikterna har gått isär. Trots den förkrossande kritiken tyckte många av de afrikanska länderna att Sidibé, som varit chef för organisationen i åtta år, skulle sitta kvar. 

– Sidibé ska överhuvudtaget inte avgå. Sveriges hot att dra in stöd är ren utpressning. Det är mycket illa. Vi tillåter inga västerländska diktatorsfasoner här, säger Francois Xavier Mbopi Keou, delegat från Kamerun till Svenska Dagbladet.

Sverige är näst största givare till Unaids efter USA och har betalat 2,6 miljarder kronor till organisationen sedan 2009. Enligt anonyma diplomater som Svenska Dagbladet talat med var de svenska påtryckningarna en bidragande orsak till att Sidibé nu får lämna.

– Både styrelsen och Unaids är helt splittrat om detta. Sveriges hårda påtryckningar och hot att dra in stöd har absolut spelat en roll. Flera länder har funderat på att följa efter Sveriges plan att frysa stödet, säger en västerländsk diplomat som var med vid styrelsemötet till Svenska Dagbladet.

I början av året tillträdde den tidigare moderata biståndsministern Gunilla Carlsson som vice chef för Unaids. När skandalen kring de påstådda sexuella övergreppen mot svenskan Martin Broström briserade i våras sa Carlsson till Svenska Dagbladet att hon fortfarande hade fullt förtroende för Sidibé.

– Sidibé är rätt person att leda Unaids. Han har en lång historia som skicklig ledare att lösa hiv-frågan. Han har gjort Unaids till en framgångssaga. Jag har förtroende för honom, sa hon då.

När OmVärlden nu får tag på Gunilla Carlsson via mejl väljer hon att kommentera skandalen på följande sätt:

– Unaids sekretariat befinner sig i en mycket bekymmersam situation, skriver hon.

– Sverige, som en av de största givarna, har tidigt och tydligt påtalat brister kring Unaids sekretariat och dess management. Därför måste Unaids ledning respektera denna ståndpunkt och arbeta hårt för att återfå förtroendet, fortsätter hon.

Gunilla Carlsson har vid artikelns publicering inte återkommit med en kommentar om sitt tidigare utlåtande om Sidibé.

Louise Gårdemyr
Mikael Färnbo
 
Fotnot: Läs hela Gunilla Carlsson mejl till OmVärlden i faktarutan till höger om artikeln.