Go to main navigation
Secretary-General António Guterres briefs press on the occasion of opening of the seventy-third session of the United Nations General Assembly.

FN:s generalsekreterare António Guterres uttryckte oro över att multilateralismen är under attack på en presskonferens i FN-huset.

Foto: UN Photo/Manuel Elias

nyhet

Här är FN-chefens viktigaste frågor när världsledarna samlas i New York

Världens ledare är på väg till New York och FN-årets öppnande. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres presenterade i går vilka frågor som står högst upp på FN:s agenda.

Årets öppnande av FN:s generalförsamling har överskuggats av det hotande militära anfallet mot ett av de sista rebellfästena i Idlib-provinsen i Syrien. Tre miljoner civila, varav en miljon barn, uppehåller sig i området. FN har varnat för att ett fullskaligt anfall från ryska och syriska styrkor skulle kunna orsaka ”den största humanitära krisen för detta århundrade”.

Anfallet har tillfälligt stoppats efter en överenskommelse mellan Rysslands president Putin och hans turkiska motpart Erdogan.

På en presskonferens i FN-skrapan under torsdagen underströk FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vikten av att finna en politisk lösning för att undvika ett blodbad. Han talade också om den katastrofala humanitära situationen i Jemen och uppmanade parterna till återhållsamhet och respekt för internationell lag.

Men på andra håll i världen går utvecklingen framåt, underströk Guterres.  

– Vid sidan om dessa långvariga mardrömmar ser vi framsteg, sa han.

Han gratulerade Etiopien och Eritrea till deras fredsavtal, samt uppmuntrade Eritrea och Djibouti till fortsatta samtal om fred. Han lyfte även fram fredsavtalet i Sydsudan som ett ljus i mörkret.

Multilateralism under attack

Mest oroad var FN-ledaren över vad han beskrev som ”attacker” mot multilateralism och en regel-baserad världsordning.

– Multilateralism är under attack från flera olika håll i en tid då vi behöver den som mest, sa han utan att specificera exakt varifrån attackerna kommer.

I sina möten med världens ledare, som samlas i New York under nästa vecka, kommer Guterres driva på för att stärka världens åtagande för ”en regel-baserad världsordning och för FN-systemet”.

– FN är världens oundgängliga forum för globalt samarbete, sa han.

Guterres presenterade också flera prioriterade områden som FN ska fokusera på. Dels handlar det om arbetet mot sexuella övergrepp och trakasserier. FN har de senaste åren skakats av flera skandaler där fredsbevarande styrkor varit involverade i sexuella övergrepp på civilbefolkningen i konfliktområden.

Guterres har satt kampen mot övergrepp som en av FN:s högst prioriterade frågor. Bland annat har 16 000 anställda utbildats, en dygnet-runt öppen telefonlinje har satts upp och speciella enheter har bildats för att motverka fortsatta övergrepp, beivra förövarna och stötta offren.

Guterres lyfte även upp jämställdhetsarbetet, där FN under Guterres ledning arbetat målmedvetet för att nå jämställdhet inom de ledande befattningarna.

– Vi har nu fler kvinnliga chefer än någonsin i FN:s historia, sa han.

FN ska också öka sina ansträngningar för att lyfta fram kvinnor och kvinnors perspektiv i fredsarbetet. Där har Guterres tillsatt en arbetsgrupp för at ta fram förslag för hur FN kan gå framåt.

Ökad finansiering för Agenda 2030

Guterres framhöll också reformeringen av FN:s fredsbevarande styrkor. Där vill FN satsa mer på politisk medling och konfliktlösning, samt att göra de olika FN-operationernas mandat mer konkreta, slimmade och uppnåeliga.

Tills sist framhöll Guterres vikten av ökad finansiering för att uppnå de globala hållbarhetsmålen som världens länder enats om till år 2030. FN ska arbeta med att stötta utvecklingsländer med skattereformer och mer effektiv statsförvaltning. Samtidigt underströk Guterres att den utvecklade världen måste göra betydligt mer för att sätta stoppa för skatteflykt och pengatvätt. Därtill efterlyste Guterres fler initiativ inom bland annat biståndsvärlden för att locka till sig privat kapital i arbetet med de globala målen.

– Utan privata investeringar är de globala målen ouppnåeliga, sa han.

Mikael Färnbo