Go to main navigation
General Assembly Convenes Nelson Mandela Peace Summit

En av den intensiva FN-veckans programpunkter är Nelson Mandela Peace Summit - ett möte om global fred i Nelson Mandelas era.

Foto: UN Photo/Cia Pak

NYHET

Hektisk vecka inleder FN-året

Att Trump talade i FN i veckan är det nog få som missat - men det har hänt mer än så. OmVärlden listar några av veckans viktiga frågor, möten och strategier.

Snart är årets mest hektiska vecka i FN-skrapan i New York över. En vecka då världsledare samlats för att debattera allt från globalt ledarskap till våld mot hbtq-personer, hälsa, UNRWA:s framtid, säkerhet och klimatet. Efter att den nya ordföranden, María Fernanda Espinosa Garcés, öppnade FN:s 73:e generalförsamling förra veckan har FN-året nu dragit igång på riktigt.

Läs mer om öppnandet här: “Jag tillägnar mitt ordförandeskap världens alla kvinnor”

Matamela Cyril Ramaphosa (t.v.), Sydafrikas president tillsammans med María Fernanda Espinosa Garcés, António Guterres och Amina Mohammed efter att de avtäckt en staty av Nelson Mandela. Foto: UN Photo/Ariana Lindquist 

1. Nelson Mandela Peace Summit

Veckan började med ett möte om global fred i Nelson Mandelas ära. Innan mötet avtäcktes dessutom en staty i FN-skrapan föreställande Nelson Mandela. Mötet gjorde det möjligt för världsledare att förnya sina förpliktelser vad gäller fred. Medlemsstaterna antog en deklaration som erkänner 2019-2028 som “Nelson Mandelas årtioende för fred” och ska vara underlag för att fördubbla ansträngningarna för internationell fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter.

FN:s generalsekreterare António Guterres pratade om hotet mot mänskliga rättigheter runt om i världen och uppmanade alla att inspireras av Nelson Mandela och hans mod att möta världens utmaningar. Flera världsledare delade historier om Mandela och hans demokratiska arbete.

António Guterres och unga deltagare antar en ny strategi för unga, Youth2030, i FN. Foto: UN Photo/Mark Garten 

2. Unga  världens nya ledare

Representanter för världens unga har varit på plats i New York för att anta “Youth2030” – en ny FN-strategi och guide för att stärka barn och ungdomar runt om i världen.

Guterres pratade om hur världens utmaningar hamnar på ungas axlar – om till exempel det krympande demokratiska utrymmet och klimatförändringar. En femtedel av unga globalt saknar jobb eller utbildning och en fjärdedel är drabbade av våld eller väpnad konflikt. Men han talade också om hur unga människor är kreativa och trycker på för att förändra.

– Vi behöver unga människor som ledare för att uppnå Agenda 2030, sa han och manade dagens unga till att volontära, rösta och vara en del av lösningen.

Möte om fred, säkerhet och nedrustning i säkerhetsrådet på onsdagen med Trump som ordförande. På bilden syns också bland annat Margot Wallström och Bolivias president Evo Morales Ayma. Foto: UN Photo/Evan Schneider 

3. Möte i säkerhetsrådet med Trump som ordförande

En stor snackis både inför och efteråt har varit onsdagens möte i säkerhetsrådet om fred, säkerhet och nedrustning. Här går det knappt att undvika att nämna USA:s president som hade ordföranderollen i ett möte som framförallt handlade om Iran och USA:s fortsatta sanktioner. Många av säkerhetsrådets medlemmar lämnade kritiska anföranden mot att USA lämnat Iranavtalet.

Bolivias president menade bland annat att USA:s förakt för multilateralism, demokrati och mänskliga rättigheter är skrämmande. Mötet frångick även ordinarie agenda när Trump beskyllde Kina för att försöka påverka USA:s mellanval i november.

Utrikesminister Margot Wallström representerade Sverige i säkerhetsrådet, där Sverige sitter med fram till årsskiftet, och sa efter mötet till Dagens Nyheter att Trumps nationalistiska inställning inte fungerar när det handlar om internationellt arbete.

Läs mer om Sveriges arbete i rådet.

Finansiering är en stor utmaning för att uppnå Agenda 2030. Foto: UN Photo/Evan Schneider 

4. Fokus: Globala målen

Världens länder kom överens om den ambitiösa uppföljaren till millenniemålen, de globala målen: Agenda 2030. Men en stor utmaning är var pengarna ska komma ifrån. Många olika aktörer behöver hjälpas åt för att hållbar utveckling ska kunna finansieras. Som det ser ut nu saknas mycket av den finansiering som behövs för att uppnå målen.

Behoven är enorma, någonstans mellan fem och sju biljoner dollar per år (motsvarande ungefär 45-60 biljoner kronor), sa generalsekreteraren när han i början av veckan lanserade en ny strategi för att finansiera Agenda 2030.

Under veckan pågår även “Global Goals Week” i New York med mängder av sidoevenemang för att uppmärksamma de globala målen på olika sätt. Kronprinsessan Victoria har som ambassadör för de globala målen varit på plats i New York under veckan. 

Läs mer om Agenda 2030.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, adresserar första högnivåmötet med fokus på att bekämpa tuberkulos. Foto: UN Photo/Eskinder 

5. Första högnivåmötet någonsin om tuberkulos 

FN:s generalförsamling höll på onsdagen ett möte om att bekämpa tuberkulos, den infektionssjukdom i världen som i dag skördar flest liv.

Världshälsoroganisationen WHO släppte nyligen en rapport som kartlägger tuberkulos globalt, den visade att mer behöver göras för att utrota sjukdomen. Brist på finansiering är den stora käpphästen.

– I dag är en milstople i kriget mot tuberkulos, sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör på WHO, i samband med högnivåmötet.

Medlemsländerna kom bland annat överens om att mobilisera 15 miljarder dollar fram till 2022 i kampen mot sjukdomen.

António Guterres talar på högnivåmöte om att implementera Parisavtalet. Foto: UN Photo/Kim Haughton 

6. Klimatet

Mycket har också handlat om klimatet under veckan. I många tal och möten har klimatförändringar beskrivits som en fara för fred och säkerhet och som ett direkt hot mot vår existens. Det har bland annat hållts högnivåmöte för att vidare implementera Parisavtalet.

– Låt oss tillsammans ta tag i den här utmaningen innan det är för sent, sa Antiónio Guterres på högnivåmötet. 

Läs mer om hur världen ska enas om Parisavtalet.

Som en del av Global Goals Week tog Frankrike initiativ till en andra session av One Planet Summit - en internationell plattform för att snabba på övergången till en hållbar ekonomi.

Vid sidan av veckan i generalförsamlingen pågår också Climate Week NYC med över hundra programpunkter där regeringar, företag, universitet, föreningar och organisationer deltar för att fortsätta sätta klimatet på den globala agendan.

Brasiliens president Michel Temer är första talare av medlemsländerna i FN:s generalförsamling på tisdagen. Foto: UN Photo/Cia Pak

7. The General Debate

FN:s generalförsamling öppnade den 18 september men det var först den 25 september som det drog igång på allvar, då började “The General Debate” – nio dagar då FN:s medlemsländer turas om att tala och diskutera globala frågor. De första dagarna har oron för klimatet och vikten av multilateralism varit återkommande teman i talen.

Louise Gårdemyr