Go to main navigation
President of United States Arrives to Address General Debate
Donald Trump, President of the United States, waves to the news media as he enters the United Nations General Assembly Hall prior to making his address during the annual general debate.

USA har dragit in på stödet till FN-organet UNWRA och dragit sig ur Parisavalet. Nu visar läckta dokument att även annan FN-finansiering kan vara hotad.

Foto: UN Photo/Rick Bajornas

NYHET

Interna mejl avslöjar hur Trump planerar strypa pengar till FN

Trump-administrationen försöker strypa 25 miljoner dollar till olika FN-program. Det skriver tidningen Foreign Policy som tagit del av läckta mejl från interna källor.

Tidningen Foreign Policy har kommit över ett internt mejl samt intervjuat flera källor på det amerikanska utrikesdepartementet och från kongressen som alla beskriver hur Trump-administrationen systematiskt bakom kulisserna arbetar för att med byråkratiska medel stoppa bidrag till olika FN-program, bland annat program som kommer palestinska flyktingar till del samt program för reproduktiv vård för fattiga kvinnor.

Pengarna till FN-programmen har beslutats av en blocköverskridande majoritet i kongressen, vilket ogillas av Trump-administrationen.

Vill göra det svårare att få bidrag

I mejlet, som skickats av en av Trumps politiska tjänsteman på det amerikanska utrikesdepartementet, föreslås hur administrationen kan använda olika byråkratiska verktyg, till exempel tuffa revisonskrav och rapporteringsskyldigheter, för att i praktiken omöjliggöra bidragen.

Källor på det amerikanska utrikesdepartementet och kongressen berättar för Foreign Policy hur Trump-administrationen i flera månader fört hårda samtal med kongressledamöter för att övertyga de om att helt slakta bidragen.

– De har använt alla tricks som finns för att försöka strypa finansieringen till diplomati och till bistånd, men än så länge har de misslyckats. Det senaste är att försöka detaljstyra användningen av bidragen, säger en anonym demokratisk senator till tidningen.

Trots att Trump-administrationens offensiv klubbades kongressens föreslagna utbetalningar igenom när budgeten fastställdes den sista september. Men enligt Foreign Policys källor arbetar nu administrationen intensivt med olika taktiker för att hålla tillbaka mer än 25 miljoner dollar till FN:s humanitära verksamhet.

Bidragen inkluderar 7 miljoner dollar till FN:s råd för mänskliga rättigheter samt 16 miljoner dollar till kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som samordnar arbetet med mänskliga rättigheter i FN.

Enligt Foreign Policy speglar de föreslagna åtgärderna Trumps senaste offensiv mot multilateralism och multilaterala institutioner. En hållning Trump bland annat gav uttryck för i sitt tal inför FN:s generalförsamling för ett par veckor sedan.

– USA är den överlägset största givaren av bistånd i världen. Men få ger någonting till oss. Framöver kommer vi bara att ge bistånd till de som respekterar oss och, uppriktigt sagt, våra vänner, sa han då.

Mikael Färnbo