Go to main navigation
En mörklagd fredsduva, med Colombia i bakgrunden

Foto: Twitter

Nyhet

Korruption kan stoppa svenskt bistånd i Colombia

En åklagare i Colombia säger sig ha bevis för korruption i de fredsfonder som inrättades av regeringen i samband med fredsavtalet. Sverige är en av de största givarna till fonderna – pengar som nu kan stoppas.

Sverige har lovat att bidra med 180 miljoner kronor till de fyra fredsfonder som Colombias regering inrättade i samband med fredsavtalet med Frac-gerillan för snart två år sedan. Det gör Sverige till en av de största givarna till den colombianska fredsprocessen.

Men när Colombias riksåklagare nu startat en utredning om misstänkt korruption i fredsfonderna kan de svenska pengarna stoppas.

– När det framkommer uppgifter från nationella aktörer och åklagarmyndigheten om att det skulle ha förekommit korruption på något sätt så välkomnar vi en utredning. Vi stödjer och har en dialog, i den mån vi kan bidra, med myndigheterna, säger Tommy Strömberg, Sveriges ambassadör i Bogotá till Sveriges Radio.

Colombias riksåklagare Nestor Humberto säger sig hittat bevis för korruption men har ännu inte väckt något åtal.

– Vi har hittat bevis på att representanter från olika företag erbjudit mutor i utbyte mot kontrakt som finansieras av fredsfonderna. De har sedan fått exklusiv information som gjort att de kunnat vinna upphandlingar, sa han på en presskonferens enligt Sveriges Radio.

Han ska också ha varnat för att korruptionsmisstankarna riskerar att undergräva förtroendet för hela fredsprocessen.

Det är ännu oklart hur mycket svenska biståndsmedel som hittills betalats till fonderna. Det är även oklart om ambassaden beslutat att frysa pengarna eller inte. OmVärlden har ställt frågorna till Sveriges ambassad i Bogotá men har ännu inte fått något svar.

Mikael Färnbo