Go to main navigation
Lesbos flyktingläger UNHCR refugees

Flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos.

Foto: André Larsson

nyhet

Lesbos borgmästare stämmer ledningen för ökänt flyktingläger

Förhållandena i det överfulla flyktinglägret Moria på ön Lesbos i Grekland är så undermåliga att de ”utgör ett allvarligt hot mot de asylsökandes hälsa”. Det anser Lesbos borgmästare som nu stämmer ledningen och den ansvariga myndigheten. Samtidigt rapporteras om dödsfall och självmord bland asylsökande.

Som OmVärlden tidigare rapporterat kan 17 dödsfall bland asylsökande i Grekland förra året härledas till de usla förhållandena i de överfulla flyktinglägren. Det menar människorättsorganisationen Advocates abroad som ger juridisk hjälp till de asylsökande på de grekiska öarna.

LÄS MER: Usla förhållanden skördar dödsoffer i grekiska flyktingläger, varnar NGO

Enligt organisationen frös bland annat flera asylsökande ihjäl under vintern och minst två personer dog på grund av bristande sjukvård. Organisationen har också noterat 27 självmordsförsök, elva fall av polisbrutalitet och även ett fall av tortyr av en asylsökande utförd av polisen på ön Samos.

”Ett allvarligt hot mot de asylsökandes hälsa”

Ett av de mest ökända lägren är Moria på ön Lesbos. Moria var tidigare en militärbas som under 2015 gjordes om till ett hjälpcenter för flyktingar på väg mot norra Europa. Sedan mars 2016, då EU slöt en migrationsöverenskommelse med Turkiet, har Moria fungerat som ett interneringsläger.

Nu väljer Lesbos kommun att stämma ledningen för Moria.

– Lesbos kommun var tvungna att stämma migrationsdepartementet på grund av överbefolkningen av Moria, den existerande login, och det faktum att vatten och sanitetsanläggningarna inte fungerar som de ska. Lägret är ett allvarligt hot både mot de asylsökandes hälsa såväl som närliggande byars. Vi har påtalat detta till departementet sedan sommaren 2017 men ingenting har gjorts, berättar Spyros Galinos, borgmästare på Lesbos.

Överfulla läger

Efter EU:s överenskommelse med Turkiet har varje asylsökande som anlänt till en grekisk ö tvingats stanna där till dennes asylansökan har prövats. Läger som Moria har fyllts med betydligt fler asylsökande än vad de har kapacitet för.

Moria har i dag kapacitet att husera 1 800 personer men i dagsläget bor nästan 5 500 personer där.

– Situationen här har inte förbättrats under nästan två år. Det är uppenbart att de ansvariga myndigheterna måste göra mer för att förbättra levnadsstandarden i lägren. Överenskommelsen med Turkiet är grundorsaken till att denna situation uppstått. Jag har kontinuerligt skickat förslag på förbättringar och varnande brev för de konsekvenser som blivit av den nuvarande politiken, fortsätter Spyros Galinos.

”Utsätter människor för fara”

I stämningsansökan skriver Spyros bland annat att ledningens handlingar och försummelse är ”skadliga och avsiktliga och utsätter de desperata och fattiga människorna som är fångna i Morias olagliga lokaler för fara”.

OmVärlden har kontaktat ledningen för Moria flera gånger för en kommentar men inte fått något svar.

André Larsson