Go to main navigation
Margot Wallström
Åsa Regnér

Margot Wallström och Åsa Regnér i topp över världens mest inflytelserika personer för kvinnor och flickors jämställdhet världen över.

Foto: Wikimedia Commons

NYHET

Margot Wallström och Åsa Regnér toppar global lista för jämställdhet

Margot Wallström och Åsa Regnér är två av de 20 mest inflytelserika beslutsfattarna som påverkar kvinnors rättigheter över världen.

Det globala policynätverket Apolitical har tagit fram en lista över de 100 mest inflytelserika personerna på jämställdhetsområdet. 

Utifrån nomineringar från fältets olika jämställdhetsexperter och organisationer vill nätverket hylla människor som arbetar för att skapa mer rättvisa samhällen. 

Svenska Margot Wallström och Åsa Regnér finns med bland de mest 20 inflytelserika. 

– Det är bra att den feministiska utrikespolitiken uppmärksammas runt om i världen. Det är något att vara stolt över. Jag hoppas att det leder till att fler länder och ledare följer i Sveriges spår, som till exempel Kanada har gjort, säger Wallström till Aftonbladet men konstaterar också att ”världen är långt ifrån jämställd”.

I Apoliticals beskrivning av utrikesminister Margot Wallström hyllas hon för sitt arbete för kvinnors delaktighet i fredsbyggande. Tidigare jämställdhetsminister Åsa Regnér uppmärksammas för Sveriges feministiska utrikespolitik och har nyligen börjat på sin nya tjänst som biträdande chef på UN Women.

Andra inflytelserika personer som nämns på listan är Frankrikes president Emmanuel Macron, aktivisten och fredspristagaren Malala Yousafzai och filantropen Melinda Gates. 

Louise Gårdemyr