
Regeringen har nu fattat beslut om en handlingsplan för Agenda 2030, den vill Sofia Arkelsten (M) skrota.
Foto: Fredrik Wennerlund
Moderaterna vill skrota regeringens handlingsplan för Agenda 2030
Regeringen antog i veckan en ny handlingsplan för hur Sverige ska uppnå FN:s globala mål för en hållbar utveckling till år 2030. Men planen saknar förankring i riksdagen. Moderaternas Sofia Arkelsten lovar att skrota den om de vinner valet i höst.
I veckan fattade regeringen beslut om en handlingsplan för hur Sverige ska genomföra FN:s 17 mål för en hållbar utveckling till år 2030, den så kallade Agenda 2030. Handlingsplanen bygger på ett förslag som Agenda 2030-delegationen tog fram för ett år sedan.
Läs mer: Agenda 2030-delegationen: ”Konsumtionen Sveriges största problem”
Liksom delegationens förslag fokuserar handlingsplanen på sex områden som Sverige behöver jobba extra hårt med: Jämlikhet och jämställdhet, hållbara städer, en samhällsnyttig och cirkulär ekonomi, ett starkt näringsliv med hållbara affärsmodeller, hållbara och hälsosamma livsmedel och stärkt kunskap och innovation.
I en intervju med Arbetet Global lyfter biståndsminister Isabella Lövin (MP) fram två områden som särskilt viktiga för Sverige: segregation och bristande jämlikhet.
– Där ser vi att det i vissa fall går åt fel håll, säger hon till Arbetet Global.
Men frågan är hur långlivad handlingsplanen kommer att bli. Moderaternas biståndspolitiska talesperson Sofia Arkelsten lovar i en intervju med Arbetet Global att skrota den redan efter valet, om hon får möjlighet.
– Det beklagar jag. Det är den politiska ledningen som brustit, säger Sofia Arkelsten.
Moderaterna menar att handlingsplanen saknar förankring bland de övriga partierna i riksdagen. Politisk och långsiktig förankring är även en av Agenda 2030-delegationens rekommendationer.
Läs mer: Bristande engagemang och samsyn i globala frågor inför valet
Trots kritiken säger Isabella Lövin att handlingsplanen bör ligga till grund även för framtida regeringar.
– Det vi konstaterar i handlingsplanen är i princip att vi har en god dialog med riksdagspartierna och kommer att fortsätta att bjuda in till dialog kring genomförandet, säger hon till Arbetet Global.
Mikael Färnbo