Go to main navigation
Guatemala miljörätt dotter

Olivia Zuniga Cáceres är dotter till den mördade miljöaktivisten Bertha Cáceres och kritisk till hur rättegången gått till.

Foto: David Isaksson

nyhet

Mordet på Bertha Cáceres fick dottern att bli politiker

Två år har gått sedan mordet på miljöaktivisten Bertha Cáceres i Honduras och ett tiotal personer står inför rätta. Men Finnfund och de andra investerarna har också ett ansvar och måste ställas till svars, säger Olivia Zuniga Cáceres, dotter till Bertha Cáceres.

I början av mars 2016 mördades hennes mamma, miljö- och urfolksaktivisten Bertha Cáceres. Mordet misstänks ha starka kopplingar till dammprojektet Agua Zarca i Honduras som medfinansierats av finska biståndspengar genom Finnfund.

Mordet på Bertha Cáceres uppmärksammades världen över och tvingade de honduranska myndigheterna att agera. Hittills har ett tiotal personer gripits, däribland Roberto David Castillo, vd för elbolaget Desa som står bakom dammprojektet. Han greps i mars 2018 när han försökte fly till USA. Flera av de andra gripna tillhör en militär elitstyrka som fått sin utbildning i USA.

Nu har rättegången mot de gripna inletts, men med många frågetecken. Bland annat så har familjens advokater stängts ute från processen. Samtidigt har åklagaren medgett att man ”avstått” från att analysera viktigt bevismaterial.

– Ingen av de ansvariga högre upp, de som sannolikt beställt mordet, har ställts till svars. Det är också tydligt hur de, omgående efter mordet, försökt gömma och förstöra bevismaterial, konstaterar Olivia Zuniga Cáceres.

Ständiga hot

Själv har hon, liksom familjens advokat, utsatts för upprepade hot och trakasserier och Olivia rör sig ingenstans utan polisbeskydd.

– Vi har utsatts för fysiska attacker och jag vet att jag ständigt övervakas. De publicerar var jag bor och i vilken skola min son går, de har inga som helst skrupler. Samtidigt har staten order att skydda mig, för de vet att om något mer skulle hända någon av oss i familjen så skulle det utlösa en vrede som skulle fälla de styrande.

Olivia Zuniga Cáceres är kritisk till de biståndsaktörer, däribland finska Finnfund och holländska FMO, som var med om att finansiera vattenkraftverket och som först mer än ett år efter mordet drog sig ur projektet. En stämningsansökan har nu lämnats in mot FMO .

– Innan mordet skrev vi flera brev till dem, men de brydde sig aldrig om att svara. Först ett år efter mordet kom de hit för att undersöka saken. Finnfund och FMO har därför ett ansvar för sitt agerande och därför bör även de ställas inför rätta, säger Olivia Cáceres.

Blev politiker

I dag är Olivia Cáceres, som precis hunnit fylla 28 och som snart väntar sitt andra barn, invald som en av de yngsta ledamöterna i Honduras parlament (för oppositionspartiet Libre). Där kommer hon att fortsätta sin mammas kamp:

– Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle bli politiker. Men folk i området bad mig. Först sa jag nej, men så kände jag att jag måste göra detta, inte bara för mig själv och vår familj, utan för alla som utsätts för övergrepp i Honduras.

När Olivia för första gången 2017 deltog i den nyvalda kongressen var situationen laddad. Oppositionen anklagade den sittande presidenten för valfusk sedan valresultatet plötsligt förändrats.

– Jag blev vald som en av de första kongressledamöterna någonsin med urfolksbakgrund och jag ser det som att jag är här för att försvara våra intressen. Det är här i kongressen som de politiska besluten fattas och därför måste vi också finnas där, eftersom politiken ger oss utrymme för att kämpa för våra rättigheter, säger hon.

I Honduras har nyligen flera stora korruptionsaffärer avslöjats med kopplingar till den ekonomiska och politiska eliten och som innefattar åtminstone 60 parlamentsledamöter. Även här finns kopplingar till de affärsintressen som ligger bakom dammprojektet och som leder vidare till en av landets rikaste familjer.

– Ja, så är det. Flera av de parlamentsledamöter som jag möter dagligen har koppling till de korrupta företagen och morden på urfolk och miljöaktivister. Därför är det viktigt att vara på plats, även om det är svårt.  Det är lite som att kliva rakt in i lejonets gap, obehagligt, men nödvändigt.

– Det är så tydligt att det är straffrihet som råder i Honduras. Jag ser så mycket våld i samhället, allt hat mot min mamma. Mordet på henne är något jag aldrig kommer att komma över. Därför gör jag allt för att kämpa för rättvisa och för att inga fler ur lenka-folket ska mördas, säger hon.

Tror du att det någonsin fullt ut kommer att klaras ut vilka som stod bakom mordet på din mamma?

– Jag tror inte att det kommer att ske nu. För att få till stånd riktig rättvisa krävs en långtgående social process i Honduras. Men även om det kommer att ta tid så är jag övertygad om att rättvisan till slut kommer att segra, inte bara för hennes skull, utan för alla i Honduras.

David Isaksson