Go to main navigation
©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

Vapen får nytt liv i IM:s initiativ Humanium Metal. 

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

Nedsmälta vapen blir klockor

Till sommaren lanseras produkter tillverkade av nedsmält metall från gamla vapen. IM:s satsning Humanium Metal blir till bland annat klockor och hörlurar. 

Runt om i världen cirkulerar mer än 500 miljoner illegala vapen. Fler än 1500 personer dör till följd av vapenrelaterat våld varje dag och betydligt fler skadas. Det finns också många sociala och ekonomiska följdeffekter. Värst drabbade är Honduras, Venezuela och Swaziland.

Initiativet Humanium Metal by IM innebär att metall från vapen som beslagtagits och förstörts återvinns och blir till nya produkter. I linje med mål 16 i Agenda 2030. Målet är att förändra situationen för människor som lever i länder som präglas av väpnat våld. 

– Jag känner mig väldigt stolt och glad, berättar Ann Svensén, generalsekreterare på Individuell människohjälp (IM). Vi visar på att det finns många olika sätt att jobba med utvecklingsfrågor och skapa förändring.

IM lanserade initiativet 2016 och har sedan dess arbetat med att förstöra vapen ibland annat i El Salvador och med att både utvecklade etablerade samarbeten och skapa nya, i Centralamerika men också i Sverige. Humanium Metal har redan vunnit flera internationella priser.

Insamling av vapen i El Salvador som sedan smälts ner. Foto: Isadora Bennet

Läs mer om väpnat våld i El Salvador här.

Under förra året inleddes samarbeten med fem svenska varumärken och olika designers som snart kommer släppa produkter på marknaden. Överskottet från försäljningen av produkter som är tillverkade av Humanium Metal går till IM:s arbete med att på olika sätt förebygga det väpnade våldet.

Ett av företagen är TRIWA, ett klock- och accessoarsföretag som tidigare bland annat tagit fram en anti-rasism-klocka tillsammans med Timbuktu.

– Vi arbetar med att ge klockan en annan innebörd och ta bort det statustyngda i vår industri – det här samarbetet med IM ligger så nära våra värderingar. Att vapen blir till en klocka känns fantastiskt, det blir så konkret och lätt att relatera till, säger Ludvig Scheja, en av TRIWAS grundare.

Ludvig Scheja är en av TRIWA:s grundare.

Klockan kommer att lanseras i slutet av mars och leverans beräknas till sommaren. Intresset är stort redan nu, 700 personer har skrivit upp sig för att ta del av klockan.

– Den första lanseringen är i begränsad upplaga men vi vill göra det så stort som möjligt, säger Ludvig Scheja.

– Jag hoppas på att vi blir fler aktörer framöver som kan konkretisera vad det handlar om att bygga relationer med företag – hur det kan bidra till förändringsarbetet och på sikt bidra till exempel till att stärka entreprenörer och företag i länderna vi är verksamma i, säger Ann Svensén.

Louise Gårdemyr