Go to main navigation
IDEA margot wallström leterme efterträdare

Margot Wallström och Maria Leissner fanns båda med i rekryteringsprocessen år 2014 när Yves Leterme till slut fick jobbet som generalsekreterare för Idea. Nu annonserar institutet efter hans efterträdare.

Foto: Collage/regeringen.se

NYHET

Nu börjar jakten på Yves Letermes efterträdare

Internationella Idea annonserar nu efter en ny generalsekreterare efter den skandalomsusade Yves Leterme. OmVärlden har i flera artiklar kunnat avslöja allvarliga ledarskapsproblem på det Stockholmsbaserade demokratiinstitutet.

Internationella Idea, med huvudkontor i Strömsborg i centrala Stockholm, har nu lagt ut en annons för jobbet som ny generalsekreterare efter Yves Leterme. Den före detta belgiska premiärministern Leterme lämnar organisationen i sommar när hans mandat går ut.

Styrelsen, bestående av de 32 medlemsländerna, har inte erbjudit honom förlängning efter att en rad skandaler skakat institutet. I en intervju med belgisk media har Yves Leterme i efterhand hävdat att han ändå inte hade planer på att fortsätta leda organisationen efter att hans femåriga mandat går ut i sommar.

Yves Leterme kom till Idea från posten som vice generalsekreterare för OECD år 2014. Konkurrensen om jobbet var hård. Enligt källor till OmVärlden stod det till slut mellan Margot Wallström, Sveriges nuvarande utrikesminister, och Yves Leterme. Det som fällde avgörandet ska ha varit Letermes bakgrund som premiärminister, trots att han enligt uppgift hade sämre kunskap och kvalifikationer i frågor om internationellt bistånd och demokratiarbete.

Med på den korta listan av kandidater år 2014 fanns även, enligt OmVärldens källor, den tidigare folkpartistiska partiledaren och ambassadören Maria Leissner, Denis Kadima vd för Electoral Institute for Sustainable Democracy in Africa och Roland Rich, tidigare ordförande för FN:s demokratifond UNDEF.

Drogs in i en skandal

Enligt Yves Leterme själv rekryterades han för att städa upp i en organisation som redan då skakats av skandaler gällande höga löner, konsultarvoden, kontorskostnader och förmåner. Det dröjde dock inte länge innan han själv drogs in i en skandal.

I våras avslöjade OmVärlden att Idea låtit biståndsmedel bekosta advokater i en tvist för att generalsekreteraren Yves Leterme skulle slippa inkomstbeskattning i hemlandet Belgien. Yves Leterme hade också ersatts av Idea för en upptaxering av sin inkomstskatt med nästan en halv miljon kronor.

Läs mer: Chef använde biståndsmedel för att slippa betala skatt

Uppgifterna, som först kom till styrelsens kännedom via ett anonymt brev, fick svenska UD att frysa utbetalningen av bistånd och en extern granskning tillsattes.

Senare avslöjade OmVärlden att generalsekreteraren Yves Leterme även polisanmält den anonyme visselblåsare som slagit larm om skatteaffären.

Läs mer: Idea-chefen Yves Leterme polisanmälde visselblåsare

Efter sommaren kunde OmVärlden avslöja resultatet av den externa granskningen. Bland annat uppgavs generalsekreteraren leda demokratiinstitutet "auktoritärt" och stundtals ”lynnigt”. Anställda vittnade om en utbredd brist på förtroende, mobbning och diskriminering av kvinnor på arbetsplatsen. Enligt rapporten präglades Idea av en tystnadskultur där anställda fruktade repressalier om de framförde kritik.

Läs mer: Idea-anställda vittnar om mobbning och diskriminering

Däremot slog rapporten fast att inget formellt fel hade begåtts när Idea ersatt Yves Leterme för upptaxeringen samt betalat advokater att driva skattetvisten gentemot det belgiska skatteverket.

Upprepade samma svar 15 gånger

När OmVärlden, efter att i månader blivit nekade en intervju, fick tag på Yves Leterme valde han att upprepa exakt samma fras oavsett om frågan handlade om ersättningen för upptaxeringen, arbetsmiljöproblemen, polisanmälan mot visselblåsaren eller kritiken mot den egna ledarstilen. Sammanlagt 15 gånger upprepade Yves Leterme samma svar:

– Revisionsrapporten som du uppenbarligen har läst, åtminstone delar av, friar mig helt från alla falska anklagelser i det anonyma brevet. Som journalist är du skyldig att skriva och publicera sanningen. Det har jag nu informerat dig om, sa Yves Leterme.

Lyssna när Idea-chefen upprepar samma svar 15 gånger

OmVärlden har sökt Ideas styrelseordförande samt svenska Utrikesdepartementet för en kommentar.

Mikael Färnbo