Go to main navigation
Skärmavbild 2018-11-28 kl. 13.29.54.png

Skärmdump från Uppdrag granskning och SVT:s program: FN och mörkläggningen, som avslöjar att överste Mambweni ljög i rättegången om fallet, och att detta fanns med i FN:s hemliga utredning.

Foto: Uppdrag granskning, SVT

nyhet

Nya uppgifter om Catalán-mordet: ”skadar FN:s anseende”

FN hade information som kopplade ledande aktörer inom den kongolesiska staten till de som utförde mordet på Zaida Catalán. Men uppgifterna fanns inte med i den officiella FN-rapporten om händelsen, visar en granskning av SVT och internationella medier.

Svenskan Zaida Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp befann sig på FN-uppdrag i DR Kongo när de mördades i mars 2017. Uppdraget var att övervaka FN:s sanktioner samt utreda misstänkta människorättsbrott, bland annat den kongolesiska militärens ansvar för massgravar med tusentals civila dödsoffer.En månad efter morden släppte kongolesiska myndigheter en video av avrättningen som de menar bevisar att Kamuina Nsapu-milisen – som strider mot regeringen – låg bakom morden. Några månader senare släppte FN en rapport framtagen av toppdiplomaten Gregg Starr. Även den pekar ut Kamuina Nsapu.

Stor läcka pekar på statlig inblandningMen nu har SVT:s Uppdrag granskning, tillsammans med internationella medier, fått tillgång till en läcka med tusentals dokument från FN:s högkvarter i New York. Enligt SVT visar läckan att FN under lång tid haft tillgång till information som kopplar aktörer inom den kongolesiska staten till mördarna på avrättningsfilmen.Läckan innehåller bland annat mobiltrafik mellan Jean De Dieu Mambweni, överste i den kongolesiska armén, och flera av de personer som pekas ut som mördare. Översten ska även ha kopplat ihop FN-experterna med en person som utgav sig för att vara tolk, men som i själva verket ska ha varit en agent från den kongolesiska säkerhetstjänsten.Under ett möte med en representant från Kamuina Nsapu-milisen, inför den fatala resan, ska tolken/agenten medvetet ha översatt samtalet felaktigt. På så vis ska Catalán och Sharp lurats att tro att området varit säkert – trots att milis-representanten upprepade gånger säger att det är livsfarligt. Zaida Catalán spelade in samtalet som återfanns på hennes dator.

Analys av avrättningsfilmenÄven den hårt redigerade och korniga filmen från avrättningen har ifrågasatts, bland annat i en granskning av den franska public service-radion Radio France International från förra året. Enligt radiokanalen innehåller filmen flera märkliga detaljer, bland annat att de som skjuter – som konsekvent håller sig utanför kameran – ständigt växlar språk. Männen, som enligt regeringen tillhör Kamuina Nsapu-milisen, talar på lingala och franska vilket är språk som regeringsarmén använder. Och när männen ska gå över till tshiluba, gerillans språk, begår de enligt RFI flera språkfel.SVT:s Uppdrag granskning har tillsammans med de internationella medierna, gjort en egen språkanalys av filmen och kommer till en liknande slutsats. Ordern om att skjuta FN-experterna görs på lingala, det språk som används av armén.Sonia Rolley, journalist på RFI, var den som först upptäckte uppgifterna i filmen. Enligt henne skulle Kamuina Nsapus medlemmar inte använda språket lingala, eftersom de kallar det för “grisarnas språk”.I FN-diplomaten Greg Starrs rapport riktas inga misstankar mot den kongolesiska regimen. Istället kritiserar han Zaida Catalán och Michael Sharps beslut att använda sig av motorcykeltaxi, vilket han menar i slutändan möjliggjorde mordet.

Flera källor som Uppdrag granskning varit i kontakt med vittnar om att Greg Starrs rapport blev en del i ett diplomatiskt spel.

Trots att han haft tillgång till hemliga FN-dokument som pekar ut den kongolesiska staten som inblandad i morden, framkommer inte den informationen i hans rapport.

Då Greg Starr efter mordet besökte Zaida Cataláns familj valde de att spela in samtalet i hemlighet. I ljudinspelningarna säger han att han undvikit information som pekar mot statens inblandning – för att fortsätta samarbeta med den kongolesiska regimen.– I rapporten säger vi: ”Vi vet vilka det var som dödade dem, de ser ut som Kamuina Nsapu.” Jag säger inte ”armén” eller något sådant, för vi vill att kongoleserna ska fortsätta samarbeta med oss om det här, säger Greg Starr.Under samtalet säger han att han tagit i beaktande att rapporten kommer att läsas av kongoleserna.– Det är en känslig balansgång. Jag tror att kongoleserna kommer att få tag i rapporten till slut. Och det finns en gräns för vad de tål att höra om delaktighet och sådant, säger han."Skadar FN:s anseende"

OmVärlden frågade två toppsvenskar inom FN-systemet, Åsa Regnér och Ulrika Modéer, om hur de nya uppgifterna påverkar trovärdigheten för FN-systemet.


– Jag känner oerhört stor sympati med Zaidas familj. Jag såg dokumentären igår och jag tror att alla som tror på FN-systemet vill ha svar på vad som skedde. Jag var själv inte i FN-systemet när mordet skedde, men jag tror att det är viktigt att få svar. I övrigt så har jag ingen annan information om vad som hände, säger Åsa Regnér som tidigare var jämställdhetsminister och numera vice chef för UN Women. Ulrika Modéer, tidigare statssekreterare för Isabella Lövin (MP) och numera assisterande generalsekreterare och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete, menar att de nya uppgifterna skadar FN:s anseende.

– Jag tillhörde de som kände Zaida och jag är djupt upprörd över det jag såg. Jag har under flera år haft kontakt med mamma och systern. Någon har nämnt att det pågår en fortsatt utredning och det är min förhoppning att omvärlden ska få svar på frågorna, för självklart skadar detta FN:s anseende, säger hon.

Utredde övergepp kopplade till minister

Det har även tidigare framkommit att Zaida Catalán hade 130 filer med komprotterande material om den före detta kongolesiska utbildningsministern, Clément Kanku, på sin dator när hon mördades. Bland filerna fanns ett bandat telefonsamtal där det låter som om Kanku pratar med en underordnad om att bränna ner staden Tshimbulu, lönnmord på en överste samt planer på att orsaka allmän förödelse i Kasai-regionen.Läs mer om att Sverige krävde en utredning.

Det är oklart hur Catalán fick tag på materialet. Själv verkar hon ha lagt stor vikt vid uppgifterna och skrev exalterat i sin dagbok: ”Exciting development. I can maybe nail this bastard. Damn!”.

Här svarar FN på anklagelserna som riktas mot dem i programmet.Läs intervjun med Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog om året efter morden.

Lyssna på podden om vad som händer i Kongo-Kinshasa.

Mikael Färnbo

David Isaksson