Go to main navigation
OmVärlden berättar publishingpriset Louise Gårdemyr Tova Jertfelt

OmVärldens Louise Gårdemyr, reporter och Tova Jertfelt, bildredaktör och AD tog emot utmärkelsen på Publishingprisets gala. På bilden syns även en illustration från deras gemensamma reportage om internationella kvinnodagen.

Foto: Tova Jertfelt/Stina Stjernkvist

nyhet

OmVärlden prisas för "en storslagen sajt"

OmVärldens reportagesajt vann Publishingpriset i webbkategorin.
– Det gör mig oerhört stolt att vår satsning på berättande journalistik på webben får ett så fint erkännande, säger chefredaktör Ylva Bergman.

OmVärldens reportagesajt OmVärlden Berättar blev igår prisad av juryn för Publishingpriset. Motiveringen lyder: ”För en storslagen sajt med stark bildjournalistik som skapar känsla och atmosfär och driver berättelsen framåt”.

– Vi är väldigt hedrade över utmärkelsen och motiveringen. Vårt mål har hela tiden varit att i text, bild och form skapa spännande läsupplevelser som utmanar och fördjupar läsarnas förståelse av vår omvärld. Det här är ett kvitto på att vi lyckats och att det finns ett stort intresse för berättande och fördjupande utrikesjournalistik på webben, säger chefredaktör Ylva Bergman.

OmVärlden Berättar tilldelades priset i kategorin ”informationssajter offentlig och ideell sektor”. Sajten fick 91 av 100 möjliga poäng av juryn. Högst betyg fick sajten för sitt visuella uttryck.

– Formgivningen av OmVärlden Berättar är för mig en konstnärlig intim process, där ett samspel mellan läsbarhet, bild, språk och berättelse är av högsta vikt. Varje detalj är viktig för att väcka och bibehålla intresset hos våra läsare. Känns därför jättekul och spännande att ha fått det här prestigefyllda erkännandet, säger OmVärldens bildredaktör och AD Tova Jertfelt.

Med OmVärlden Berättar vill redaktionen lyfta fram historier som med text, bild och form förvånar, förändrar och fördjupar läsarnas förståelse av världen. Berättelser som normalt inte når ut i mediebruset.

Ett exempel är reportaget om transkvinnor i Peru som lyfter fram globaliseringens paradoxer: konsten, hbtq-rättigheter men också hatet och våldet. Allt detta i en kittlande, kontroversiell formgivning som får läsaren att känna både lust och obehag. Precis som det ser ut i världen, helt enkelt.

Läs: ”Transkvinnor Transkvinnor som heliga madonnor provocerar machokulturen”

Reportagen ger unika inblickar i rörelser utvecklingsprocesser som andra medier ofta förbiser. Hur många har egentligen hört talas om den gröna revolution som pågår i Zambia? 400 000 zambiska småbönder har bestämt sig för att tillsammans odla sitt land ut ur fattigdom. De gör det med mobiltelefonen i ena handen och kollegorna vid den andra.

Läs: ”Zambias gröna revolution”

OmVärlden skildrar globala processer utifrån lokala förhållanden. Som den globala konsumtionens smutsiga baksida: En allt mer ohanterlig mängd sopor förgiftar människor och miljö och har snart gjort att våra hav innehåller mer plast än fisk. I Libanon har inbördeskrig, en svag stat och utbredd korruption lett till en kollaps för sophanteringen. Här växer sopbergen längs stränderna och hotar att kollapsa rakt ut i Medelhavet.

Läs: ”Skräpet som kväver Libanon”

Sajten strävar alltid efter att ge människor makt över sina egna berättelser. Reportagen lyfter röster från personer som verkligen berörs. Det har skrivits mycket om Herrens befrielsearmés brutalitet i norra Uganda. Men hur ofta får vi lyssna på de människor som bor där och som på egen hand kan berätta om hur livet trots allt fortgår, även efter att nyhetsmedierna riktat sina blickar någon annanstans?

Läs: ”Livet efter Kony”

Mikael Färnbo