Go to main navigation
Haiti Oxfam biståndsorganisation sexskandal sexscandal Chad sex scandal sexköp prostitution development aid sida  ©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

Under våren har Oxfam stått i centrum för en rad rapporter om sexuella övergrepp. Nya uppgifter från Devex visar att det inte förrän i februari 2017 blev inskrivet i Oxfams uppförandekod att det är förbjudet för anställda att köpa sex. 

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

Oxfam förbjöd inte personal från att betala för sex

Den brittiska biståndsorganisationen Oxfam förbjöd inte sin personal från att betala för sex i sin uppförandekod förrän i februari 2017, långt efter att de fått kännedom om anställda som köpt sex av minderåriga på Haiti. 

Under våren har Oxfam stått i centrum för en rad rapporter om sexuella övergrepp. Bland annat har en tidigare Oxfam-chef erkänt omfattande sexköp efter jordbävningen på Haiti 2010. Flera Oxfam-anställda män var delaktiga. Organisationen anklagades för att ha tystat ner händelserna vilket därför ledde till att männen kunde gå vidare till andra jobb i biståndsbranschen.  

Läs intervjun med svenska biståndsarbetaren Amira Malik-Miller som avlöjade Oxfam-mannen redan 2005.

I ett dokument med instruktioner från 2006 står det att organisationen inte kunde förbjuda sin personal från att köpa sex eftersom det skulle ”kränka deras medborgerliga rättigheter”, skrev The Telegraph i februari 2018. Sedan Oxfamskandalen blev ett faktum har organisationen gjort starka uttalanden om att de sedan händelserna på Haiti har arbetat med att stärka sin policy mot sexuella övergrepp och utnyttjande. 

2003 tog FN fram riktlinjer för branschen efter att en stor skandal i Västafrika uppdagades där personal från olika organisationer utnyttjat flyktingbarn och bytt sex mot mat. Därefter förbjöd många stora organisationer sexköp i sina uppförandekoder.

Uppgifter från Devex visar dock nu att det inte förrän i februari förra året (2017) blev inskrivet i Oxfams uppförandekod att det är förbjudet för anställda att köpa sex. 

Anställda inom Oxfam som har arbetat med bland annat uppförandekoden har i flera år försökt få in ändringen, berättar en källa för Devex, men att det fördröjts av ett internt motstånd som hävdat personalens rättigheter och sexuella behov. 

Så har biståndsbranschen påverkats av #metoo.

Louise Gårdemyr