Go to main navigation
!!!OBS: LICENS GILTIG TILL 12 FEBRUARI 2020!!!
Haiti Recovery
PORT-AU-PRINCE, HAITI - JANUARY 2011: A lartine project led and financed by Oxfam, at the tent camp where 55,000 displaced Haitians are living on the grounds of what was the Club de Petionville on January, 2011 in Port-au-Prince, Haiti. (Photo by Jonathan Torgovnik/Getty Images)

Oxfam-skandalen fortsätter. Sida har valt att temporärt dra in bistånd till organisationen. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Foto: Jonathan Torgovnik/Getty Images

NYHET

Sida visste om anklagelser mot Oxfam - nu stoppas pengarna

Sida kände till Oxfam-mannens historia av omfattande sexköp redan 2008 genom visselblåsaren Amina Malik-Miller. Men exakt vad som hände med anklagelserna är oklart. Däremot gav Sida samma år 750 000 dollar till ett projekt i Tchad där mannen var chef.

I Storbritannien rullar just nu en sexköpsskandal som skakar Oxfam, en av världens största biståndsorganisationer, i grunden. I centrum av skandalen står en tidigare Oxfam-chef som erkänt omfattande sexköp från prostituerade i Oxfams villa på Haiti efter jordbävningen 2010. Flera andra Oxfam-anställda män ska också ha varit delaktiga.

Oxfam anklagas också för att ha tystat ner historien vilket möjliggjort för den före detta Oxfam-chefen och de andra männen att gå vidare till andra jobb inom biståndsbranschen. Innan Haiti arbetade Oxfam-mannen för Oxfam i Tchad. Även därifrån har tidigare medarbetare nu vittnat om liknande beteende.

Sparkad för sexköp redan 2004 

Nu visar det sig att Oxfam-mannen redan 2004 fick lämna ett uppdrag för biståndsorganisationen Merlin (numera Rädda barnen) i Liberia på grund av sin vana att köpa sex. Det skriver webbtidningen IRIN, som bevakar humanitära frågor.

Larmet kom då från den svenska biståndsarbetaren Amina Malik-Miller. Det skulle visa sig inte vara sista gången hon larmade om mannen.

För OmVärlden berättar Amina Malik-Miller att hon upplevde det som positivt att ledningen för Merlin lyssnade på henne och agerade. Däremot blev hon överraskad när hon fyra år senare, år 2008, åter stötte på Oxfam-mannen i ett biståndssammanhang. Den här gången arbetade hon som handläggare på Sida och hans namn dök upp i en ansökningshandling från Oxfam i Tchad där han då fått jobb som landchef och arbetade med ett projekt som riktade sig till utsatta kvinnor.

Läs hela intervjun med Amina Malik-Miller här.

Malik-Miller berättar att hon åter slog larm, den här gången till sin chef Per Byman, dåvarande chef för Sidas humanitära avdelning och numera generalsekreterare för Radiohjälpen. Per Byman berättar för IRIN att han tog ärendet vidare till Sidas juridiska avdelning, men har inget minne av vad som hände sen.

Sida godkände ansökan trots vetskap om sexköpen

Trots uppgifterna från Malik-Miller visar dokument från Open Aid att Sida, samma år, godkände finansiering på närmare 750 000 dollar till Oxfam i Chad där Oxfam-mannen fortsatte att vara landchef.

OmVärlden har under dagen försökt nå Sida för att fråga vad man gjorde med informationen om Oxfam-mannen, och varför man valde att finansiera Oxfam i Tchad trots vetskap om landchefens beteende. 

”Vi håller just nu på och tittar vad som hände 2008. Det är ett annat system och mycket dokumentation som ska gås igenom. Dessutom kan vi behöva prata med de handläggare och jurister som var inblandade i stödet då.” skriver Fredrik Sperling, pressekreterare på Sida, i ett mejl till OmVärlden på onsdagskvällen och fortsätter:

”I dagsläget kan vi inte säga säkert om Oxfam kontaktades om de här misstankarna. Om de inte kontaktades är det naturligtvis allvarligt, och något som inte skulle ske idag med ett utvecklat system för att ta hand om anmälningar och misstankar om oegentligheter.”

Amina Malik Miller tycker inte att det är konstigt att Sida beviljade Oxfam pengarna.

– Det som är viktigt för mig är att de tog anmälan vidare och att de agerade. Att man ger pengar det tycker jag inte är konstigt, Oxfam kan ha gjort ett bra jobb i Tchad ändå. Merlin gjorde ett fantastiskt jobb i Liberia och stod för halva landets sjukvård vid den tiden. Att straffa en hel organisation är inte rätt.

Däremot vet inte Amina Malik-Miller vad som hände med informationen hon lämnade.

– Jag vet inte vad de gjorde och inte gjorde, men jag hoppas att de anmälde. Med tanke på den stödjande responsen jag fick så skulle jag vara mycket förvånad om de inte gick vidare med det, säger hon.

Per Byman skriver på sin Linkedin-sida att han känt äckel när han de senaste dagarna läst hur Oxfam-mannen, trots sitt beteende, kunnat gå från organisation till organisation. Per Byman skriver att han ständigt frågar sig själv om han inte kunnat göra mer för att stoppa honom redan 2008. 

Susanna Mikhail Eldhagen chef för humanitärt bistånd på SIDA välkomnar förslaget om en internationell varningslista över olämpliga hjälparbetare och SIDA utreder nu vad som hände 2008.

Sida stoppar bistånd till Oxfam

Susanna Mikhail Eldhagen  säger till Sveriges radio att tills vidare stoppas nu svenskt bistånd till Oxfam.

– En kvarts miljon människor kommer att påverkas av det beslut jag nu tar att inte betala ut för Oxfam, säger Susanna Mikhail Eldhagen till SR.

Läs mer om biståndsbranschen och #metoo här.

Mikael Färnbo