Go to main navigation
Haiti Oxfam biståndsorganisation sexskandal sexscandal Chad sex scandal sexköp prostitution development aid sida  ©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

Den brittiska biståndsorganisationen Oxfam skakas av en sexköpsskandal.

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

Oxfam-skandalen: utpekade män hotade vittne med våld

Tre av de Oxfam-anställda män som anklagades för sexuellt utnyttjande på Haiti hotade ett vittne med våld när organisationen började utreda anklagelserna. Det visar Oxfams interna rapport som nu offentliggjorts.

Biståndsorganisationen Oxfam har nu släppt sin egen utredning av sexköpsanklagelserna på Haiti år 2011. Av rapporten framgår att delar av utredningen läckte medan arbetet ännu pågick. På så sätt blev namnen på några av de sammanlagt 40 vittnen som hördes under utredningen kända för de utpekade männen.

Läs mer: Sida visste om anklagelser mot Oxfam

Tre av de sammanlagt sju utpekade männen ska då ha konfronterat minst ett vittne och hotat den personen med fysiskt våld. Storbritanniens premiärminister Theresa May säger till BBC att uppgifterna är ”helt fruktansvärda”.

– Det är precis den här typen av problem som gör att folk allt för ofta inte upplever det möjligt att kliva fram och rapportera om vad de blivit utsatta för, säger hon.

I rapporten skriver utredarna att ”mer måste göras” för att förhindra att de här männen fortsätter att jobba inom biståndssektorn. I efterhand har det avslöjats att flera av de män som varit inblandade i skandalen gick vidare till andra toppjobb i samma bransch.

I rapporten erkänner även Oxfams före detta landchef på Haiti att han haft prostituerade i organisationens villa. Om han är en av de män som hotat vittnen framgår inte. Rapporten konstaterar också att det inte går att utesluta att någon av prostituerade kvinnorna var minderåriga.

Läs mer: Fler sexskandaler i biståndsbranschen

Delar av den elva-sidiga rapporten har censurerats för att inte avslöja de inblandades identiteter. Oxfam skriver att de släpper rapporten eftersom de vill vara så transparenta som möjligt.

Mikael Färnbo