Go to main navigation
pakistan actionaid ut ur pakistan NGO
©Tova Jertfelt 2018
Ingen republicering utan tillåtelse

Action Aid och 17 andra internationella NGO:s* har fått en order om att lämna Pakistan inom 60 dagar.

Foto: Tova Jertfelt

nyhet

Pakistan hotar att slänga ut 18 organisationer

18 internationella organisationer verksamma i Pakistan måste lämna landet inom 60 dagar, skriver Pakistans inrikesministerium i ett brev till organisationerna.

Den internationella människorättsorganisationen Action Aid skriver i ett pressmeddelande att de mottagit ett brev från Pakistans inrikesministerium att de måste lämna landet inom 60 dagar. Enligt Action Aid i Pakistan är de en av totalt 18 olika internationella civilsamhällesorganisationer som mottagit en liknande order.

Brittiska BBC har varit i kontakt med inrikesministeriet som inte vill kommentera uppgifterna.

Action Aid ser beslutet som en upptrappning av den senaste tidens ökade ”attacker mot civilsamhället, akademiker och journalister” i landet. Enligt brevet kan organisationerna åter ansöka om registrering i landet efter sex månader.

Händelsen kommer främst drabba de tusentals familjer som Action Aid i Pakistan hjälper för att tillgodose deras rättigheter till ett bättre liv, skriver organisationen.

Sonia Khan i Pakistan har med stöd från Action Aid fått rätt till en del av familjens mark och och slipper vara ekonomiskt beroende av sin man. Foto: Manoj Kumar/ActionAid 

Pakistans säkerhetstjänst har betraktat internationella civilsamhällesorganisationer med ökad misstänksamhet sedan man år 2012 släppte en rapport där man bland annat anklagade Rädda barnen för att hjälp den amerikanska underrättelsetjänsten CIA under sina försök att lokalisera Usama Bin Laden. Rädda barnen har bestämt förnekat uppgifterna.

I december förra året mottog 27 internationella organisationer liknande order om utvisning, även då bland annat Action Aid. Det beslutet drogs då tillbaka efter internationella påtryckningar.

Sverige ger inget direkt bistånd till Pakistan men bidrog genom bland annat FN med 72,7 miljoner kronor till humanitär hjälp förra året.

Uppdatering 15/10:

Enligt Sida berörs myndighetens humanitära partners i Pakistan inte av beslutet. När det gäller stödet till det civila samhället så är Rädda barnen och Plan två samarbetspartners som drabbats. Rädda barnen har nu överklagat sitt beslut. Plan har även de överklagat men fått samma beslut och måste nu lämna landet. Under processen har Plan dock avslutat alla de projekt som de drivit. De kan ansöka om förnyat tillstånd om 6 månader. Andra smarbetspartners som Forum Syd och Union to Union berörs inte av beslutet.

Mikael Färnbo

*Fotnot: NGO betyder Non-Governmental Organisations och innefattar bistånds- mänskliga rättigheter-, och civilsamhälleorganisationer.