Go to main navigation
illustration miljörättskämpar guardian mord kapitalism gruvindustri brasilien berta
Copyright Tova Jertfelt återpubliceras ej utan medgivande

Det blir allt farligare att försvara miljön, i år har hittills 66 miljöaktivister dödats.

Foto: Tova Jertfelt

NYHET

Så många miljöaktivister dödas i världen

Nazildo dos Santos Britos kropp hittades på en söndagsmorgon. Han hade blivit skjuten i huvudet och magen. Inga av hans ägodelar hade blivit stulna. Enligt polisen var mordet en ren avrättning.  

I veckan drar Mänskliga Rättighetsdagarna igång i Stockholm, i år med temat "Rätten till ett liv fritt från våld". Många av världens människorättsförsvarare, däribland försvarare av miljön, lever inte liv som är fria från våld. Kampen om naturresurserna hårdnar samtidigt som civilsamhällets utrymme krymper. 

Läs mer: Är miljön värd att dö för?

Nazildo dos Santos Britos var den tredje miljöaktivisten som mördats under april månad i Amazonas-delstaten Pará i nordöstra Brasilien. Alla de tre mördade aktivisterna hade protesterat mot palmoljeföretagens utbredning i området. Ingen har hittills gripits eller åtalats för morden.

Sedan 2015 har 145 miljöaktivister mördats i Brasilien, vilket är den högsta siffran i världen. 

Tvåa kommer Filippinerna med 102 dödsoffer under samma tidsperiod. Det farligaste landet är dock Honduras, som har fler mord per capita än något annat land.

Läs mer om mordet på den honduranska människorättsförsvararen Berta Cáceres. 

Totalt har det skett en fyrfaldig ökning av morden på miljöaktivister sedan år 2000. Flest mord förra året skedde i Brasilien (46), Filippinerna (41), Colombia (32), Mexiko (15) och DR Kongo (13). På en sajt från tidningen The Guardian i samarbete med organisationen Global Witness registreras samtliga mord. I år har 66 miljöaktivister dödats hittills.

Det som driver morden är ökad exploatering av miljöresurser. Flest mord sker i konflikter om markrättigheter, följt av gruvnäringen, kampen mot tjuvskytte och i protester mot skogsskövling. Våld mot de som försvarar rätten till mark kan också kopplas till stora investeringar, däribland svenska pensionspengar, något som bland annat människorättsorganisationen Fian undersökt.

Läs mer: Greenpeace slutar betala in pension för klimatets skull.

Det finns flera svenska bistånds- och civilsamhällesorganisationer som har samarbetspartners i de länder där miljöaktivister är hårt utsatta. Naturskyddsföreningen har exempelvis utökat sitt arbete för att skydda sina partners eftersom det blir allt farligare att försvara miljön. En miljöaktivist som arbetade för en av Naturskyddsföreningens partners i Brasilien kidnappades och dränktes efter att hon protesterat mot ett vattenkraftverk 2016.  

Ett av Sidas verksamhetsområden är miljö och klimat där stöd går till allt från forskning om hållbart jordbruk till arbete för urfolks markrättigheter. Sida stöttar exempelvis en global fond med inriktning mot landrättigheter för lokalsamhällen och ursprungsfolk.

Läs mer: Nu ska biståndet särkra markrättigheter - med Stockholm som bas

Mikael Färnbo och Redaktionen