Go to main navigation
carin-jamtin-04-highres.jpg

"Några är väldigt negativa, några är väldigt positiva. Jag har fått båda reaktionerna", säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin.

Foto: Sida

nyhet

Så reagerar personalen på Sida-flytten

Det var med stor förvåning personalen på Sida tog emot nyheten om att myndigheten ska flyttas från Östermalm till Botkyrka. Anställda OmVärlden pratat med kallar beslutet ”signalpolitik”.
– Några är väldigt negativa, några är väldigt positiva, säger generaldirektör Carin Jämtin.

Nyheten om att Sidas huvudkontor flyttas till Botkyrka väckte stor förvåning och mycket känslor bland de anställda under måndagen. Enligt generaldirektör Carin Jämtin har personalen uttryckt både positiva och negativa känslor.

– Det är svårt att avgöra. De är förvånade såklart. Det tror jag alla är. Några är väldigt negativa, några är väldigt positiva. Jag har fått båda reaktionerna. Vi får se. Det är väldigt viktigt att vi har respekt för varandras känslor i detta. Det är mycket känslor i en sådan här omvandling, och det finns inga rätt och fel. Sen är det viktigt att vi fortsätter vår verksamhet, att vi når våra mål och gör våra insatser och fortsätter vara världens bästa biståndsmyndighet, säger hon till OmVärlden.

Ska göra konsekvensanalys

Inga tidtabeller är ännu satta för flytten och Sida ska nu göra en egen konsekvensanalys. Carin Jämtin vill själv inte kommentera regeringens beslut.

– Jag tycker ingenting. Regeringen har beslutat att omlokalisera Sida till Botkyrka. Vi kommer nu göra en konsekvensanalys av det här där vi får titta på alla för- och nackdelar. Jag vill inte föregå den.

Hon vill inte heller spekulera i vad det kan få för effekt på verksamheten.

OmVärlden har pratat med två fastanställda medarbetare med lång erfarenhet från biståndsbranschen. Båda ställer upp under förutsättning att de får vara anonyma.

"Signalpolitik"

Den första personen berättar att nyheten, som presenterades på ett möte under måndagsförmiddagen, för de allra flesta kom som en total överraskning.

Hur reagerade folk?

– Det var väl som ofta blir vid sådana här händelser, alla bara står där och vet inte vad de ska säga. Sen var det nån som ställde frågor och var väldigt öppen med att den personen inte kommer att kunna jobb kvar, på grund av väldigt lång restid. Men nån annan uttryckte att Botkyrka är lite spännande, där händer det intressanta saker och vi kanske kan samarbeta med kommunen kring det här och det här. Så det var olika.

– Det var ingen som var negativ mot just Botkyrka, utan mer det här oj, det blir väldigt mycket längre resväg. Jag har kollegor som får mer än två timmars resväg. För de blir det ju väldigt konkret direkt. För oss andra börjar man fundera på olika bussar och pendeltåg, det blir inte lika dramatiskt.

Vad tycker du om flytten?

– Jag tycker många olika saker. Det är lite ironiskt på ett sätt. Vi på Sida jobbar mycket med kapacitetsutveckling av offentlig förvaltning och demokratiutveckling och vi har väldigt mycket fokus på hur man gör det på bästa sätt. Utifrån det perspektivet kan man fråga sig om det här med myndighetsflyttar verkligen är det bästa, mest evidensstyrda sättet att få hela Sverige att leva – vilket jag tycker är ett jättebra mål, allt stöd till det.

"Det känns lite ironiskt"

– Men det känns lite ironiskt att just Sida, som själva är väldigt noggranna kring att arbeta evidensbaserat, plötsligt pang bom flyttas för att uppnå mål som jag är osäker på om det finns starkt stöd för att man kommer att uppnå. Man skulle kunna tänka sig en hel del andra åtgärder för att närma sig medborgarna och gynna den lokala arbetsmarknaden.

Tycker du att det känns som signalpolitik?

– Ja, det känns väldigt mycket som signalpolitik. Sen finns det en del andra frågetecken kring hur många som tvingas sluta på grund av det här, om den som får för lång resväg till exempel kommer ersättas om de inte har möjlighet att jobba kvar, om finansieringen av flytten ska tas från verksamheten eller om det kommer skjutas till extra pengar? Den generella känslan är förvåning och det finns många frågor som måste redas ut nu.

Tvingas säga upp sig

En annan anställd berättar att den personen kommer bli tvungen att sluta på myndigheten.

– Det var en chock, jag visste ingenting innan, utan fick ett SMS från min mamma i morse – det var ett konstigt sätt att få veta ett så viktigt beslut!

– Jag tycker inte att det är ett bra beslut, jag har svårt förstå resonemanget och tyckte inte heller att statssekreterare Ulrika Modéer gav ett bra svar på frågan. Jag har förståelse för att man vill utlokalisera jobb i andra delar av landet, men Stockholm är en stor region och detta kommer att göra att många får det svårt att ta sig till jobbet.

– Jag har absolut inget emot Botkyrka, det vill jag understryka, Jag kan förstå att det är viktigt för en del myndighet att komma närmare medborgarna, som Försäkringskassan till exempel, men vi är inte en myndighet som vänder sig till folk i Sverige i första hand. Och jag tror att vi kommer att få svårt att locka folk till våra seminarier om de ska äga rum i Botkyrka.

"Högt pris för biståndet"

– Nej, det här är ett högt pris som biståndet kommer att få betala för något som bara handlar om signalpolitik från regeringens sida.

– Jag kommer inte att jobba kvar, utan kommer att behöva hitta ett annat arbete. Jag är ensamstående, jobbar ibland deltid och behöver kunna hämta på dagis. Det kommer inte att gå om jag ska ha 3-4 timmars pendling om dagen. Men för min del blir det kanske en bra knuff för att söka mig vidare till något annat.

Mikael Färnbo