Go to main navigation
Gazaren_alde_Gasteiz_2018_1.jpg

Protest mot Gaza massakern i Vitoria-Gasteiz.

Foto: Wikimedia Commons

nyhet

Så reagerar världen på massakern i Gaza

Stora delar av världen fördömer det israeliska våldet på Gazaremsan som under måndagen kostade 60 palestinier livet.
– Varje offer är en förlust för mänskligheten, skriver Chris Gunness från FN:s organ för palestinska flyktingar.

Under tisdagen steg dödstalet på Gazaremsan till 60 när den 30-åriga Omar Jumaa Abu Foul dog av sina skador. Nio av de döda ska ha varit under 16 år. Flera medier rapporterar även om en åtta månaders bebis som avlidit efter att ha andats in tårgas. Antalet skadade uppges vara minst 2 770.

Det betyder att den totala dödssiffran för så kallade Stora återvändandemarschen, The Great March of Return, nu ligger på 104.

Manifestationen inleddes den 30 mars som ett initiativ från det palestinska civilsamhället och har utförts mestadels fredligt med aktiviteter för barn, karuseller och glass utmed stängslen som omger Gaza. Delar av manifestationen har på senare tid tagit över av Hamasanhängare även om det stora flertalet fortfarande är fredliga demonstranter.

Inga israeliska skadade eller döda har rapporterats.

FN: ”Vem som helst skjuts ihjäl”

Den palestinska presidenten Mahmoud Abbas utlyste en generalstrejk på Västbanken under tisdagen för att hedra de dödade på Gazaremsan. Nya protester väntas de kommande dagarna.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter Zeid Ra'ad Al Hussein kallade dödsskjutningarna ”chockerande” och ”motbjudande” och krävde omedelbart eldupphör och att ansvariga ställs inför rätta. Enligt kommissionären har det israeliska våldet verkat urskillningslöst och drabbat män såväl som kvinnor, barn, journalister, räddningspersonal och åskådare på upp till 700 meters avstånd från stängslet.

– Vem som helst verkar löpa risken att skjutas ihjäl, säger högkommissionärens talesperson Rupert Colville enligt nyhetsbyrån AFP.

FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, uttryckte bestörtning över antalet döda och skadade, varav flera var barn. Talespersonen Chris Gunness fördömde våldet och varnade för mer våld de kommande dagarna om inte det internationella samfundet samlar sig.

– Varje offer är en förlust för mänskligheten, skriver Chris Gunness.

Bakom dödstalen finns ”krossade liv, öden och lemmar”, skriver UNRWA. ”I många fall är skadorna så allvarliga att de resulterar i livslånga funktionshinder”.

Skyller på Hamas

Israels president Benjamin Netanyahu skrev på Twitter att Israel agerat i självförsvar:

– Terrororganisationen Hamas har förklarat sin intention att förgöra Israel och skickat tusentals för att tränga genom gränsstaketet för att uppnå sitt mål. Vi kommer fortsätta att agera beslutsamt för att skydda vår suveränitet och våra medborgare.

Vita husets presstalesperson Raj Shah sa vid en presskonferens att skulden för våldet låg uteslutande på Hamas:

– Ansvaret för dessa tragiska dödsfall ligger uteslutande på Hamas. Hamas har medvetet och cyniskt provocerat fram detta svar. Som utrikesministern sa, Israel har rätt att försvara sig, sa han.

USA blockerade också på måndagskvällen ett uttalande från FN:s säkerhetsråd som skulle krävt en oberoende utredning av det dödliga våldet. I ett utkast, som togs fram av Kuwait, fanns formuleringar som skulle ha uttryckt ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester.

Innan protesterna börjat hade Hamas andreman, Khalil al-Hayya, klargjort att allt ansvar för händelseutvecklingen låg på USA och dess beslut att flytta sin ambassad och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– Den amerikanska administrationen bär ansvar för alla konsekvenser som följer implementeringen av detta orättfärdiga beslut, sa han.


I Berlin samlades palestinier, judar, och vänsteraktivister i protest mot ambassadflytten den 14:e maj, och för palestiniernas rättigheter. Samtidigt blev demonstrationerna i Gaza dödligare än på flera år. Foto: Sean Gallup/Getty Images

Kraftiga reaktioner i världen

Runt om i världen har händelsen väckt kraftiga reaktioner. Nato-landet Turkiet har kallat hem sina ambassadörer från Israel och USA för konsultationer. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagade Israel för ”statsterrorism” och ”folkmord” och har utlyst tre dagars landssorg.

– Israel utövar statsterrorism. Israel är en terrorstat. Det Israel gör är folkmord, sa han under ett besök i Storbritannien enligt den statsstyrda nyhetsbyrån Anadolu.

Turkiet anklagade också USA för att dela ansvaret för massakern.

Även Sydafrika har kallat hem sin ambassadör från Israel.

– Givet det urskillningslösa och allvarliga sättet i den senaste israeliska attacken har den sydafrikanska regeringen beslutat att tills vidare kalla hem ambassadör Sisa Ngombane med omedelbar verkan, skriver utrikesdepartementet på hemsidan.

Runt om i arabvärlden har fördömandena varit hårda. Arabförbundet har uppmanat den Internationella brottsmålsdomstolen, ICC, att utreda ”brott som begåtts under den israeliska ockupationen”.

– Israel är en förtryckande och mördande stat vars politiker och företrädare måste ställas inför rätta, sa Amjad Shamout, ordförande för Arabförbundets kommitté för mänskliga rättigheter.

Även Saudiarabien och Qatar som har nära band till USA fördömde Israels aggression i hårda ordalag. Qatars utrikesminister beskrev det som en ”brutal massaker” och ett ”systematiskt mördande av de israeliska ockupationsstyrkorna”. Även från egyptiskt håll kom kritik över våldet, även om man inte nämnde något om ambassadsflytten.

AU uttrycker solidaritet med palestinierna

I ett uttalande från den Afrikanska unionen fördöms dödandet av palestinier och beskrivs som ”oproportionerligt”. Den amerikanska ambassadflytten kritiseras och AU uttrycker sin solidaritet med det palestinska folket ”i sin kamp för en oberoende och suverän stat med östra Jerusalem som sin huvudstad”.

I officiella uttalanden har EU hela tiden varit skarpt i sin kritisk till USA:s planer att flytta sin ambassad till Jerusalem. Trots det valde flera EU-länder att delta i invigningen av den nya ambassaden under måndagen, däribland Ungern, Tjeckien och Rumänien. Rumänien har också meddelat att man liksom USA kommer flytta sin ambassad till Jerusalem.

När dödssiffran sedan steg under dagen gick Federica Mogherini, EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, ut och manade till återhållsamhet från båda parter.

– Vi förväntar att alla agerar återhållsamt för att undvika att fler dör. Israel måste respektera rätten att demonstrera fredligt och proportionalitetsprincipen. Hamas och de som leder demonstrationer i Gaza måste garantera att de hålls utan våld och får inte utnyttja dem till annat, skrev hon i ett uttalande.

Frankrikes president Emmanuel Macron fördömde den israeliska militärens våld mot palestinska demonstranter och upprepade sitt motstånd mot den amerikanska ambassadsflytten till Jerusalem. Enligt Macron försvårar flytten fredsprocessen mellan Israel och Palestina.

Wallström: ”Fasansfullt våld”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström kallade våldet för ”fasansfullt” och uttryckte en förhoppning om återhållsamhet. På frågan om Israel använt oproportionerligt våld svarade Wallström genom att upprepa siffrorna på antalet skadade och döda.

– Nu kan vi konstatera att det är någonstans mellan 50 och 60 döda och flera tusen skadade och inga på den israeliska sidan, vad som rapporterats än så länge. Så det är klart att man undrar över hur det här har gått till, sa hon.

Wallström menade att USA bär ett stort ansvar för blodbadet.

Storbritanniens minister för Mellanöstern, Alistair Burt, underströk, enligt AFP, ”Israels rätt att försvara sig” men tillade att ”den stora användningen av skarp amunition är väldigt oroande”. Han påpekade att Storbritannien försöker förmå Israel att ”visa större återhållsamhet”.

Kina manade i ett uttalande till återhållsamhet, ”särskilt” från den israeliska sidan. Ryssland kallar situationen för ”oroande”.

– Situationen, särskilt dödandet av dussintals palestinier, frammanar oundvikligen den största oro, sa president Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov enligt TT. 

Mikael Färnbo